Minden, amit tudni szerettél volna a fekete lyukakról, de féltél megkérdezni

Minden, amit tudni szerettél volna a fekete lyukakról, de féltél megkérdezni
01/27

2022. január 27. 17:00 - 18:00

ELTE TTK (1117 Bp. Pázmány Péter sétány 1/a), Eötvös terem (0.83)

01/27

2022. január 27. 17:00 - 18:00

ELTE TTK (1117 Bp. Pázmány Péter sétány 1/a), Eötvös terem (0.83)


Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok – természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett – már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt e sorozat. Az Atomoktól a csillagokig sorozat tizenhetedik évfolyamában is az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő, illetve hajdan itt végzett kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról. Az előadások után a Fizikai Intézet munkatársai látványos és érdekes kísérleteket mutatnak be.

Előadó: Kis-Tóth Ágnes (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék)

A fekete lyukak a legrejtélyesebb lények abban a színes állatkertben, amelyet éjszakai égboltnak nevezünk. Mindenki hallott már róluk, de senki sem látta még igazából őket. Ők a titkos háttérhatalom. Hagyják, hogy a csillagok elkápráztassanak minket és eltereljék a figyelmünket, miközben ők láthatatlanul és (szinte) észrevétlenül befolyásolják az univerzum életének mindennapjait. Vannak, akik még a létezésükben is kételkednek, mások pedig biztosak abban, hogy nemcsak léteznek, hanem ráadásul a világegyetem leglátványosabb jelenségeiért is ők a felelősek. Itt az ideje, hogy beszéljünk arról, hogy mit tudunk, mit sejtünk és mi az, ami még mindig rejtély velük kapcsolatban. Derítsük fel a történetüket a fekete lyukakról szóló első kósza ötlettől kezdve, az Einstein általános relativitáselméletében felbukkanó lehetőségeken át a napjainkban már kézzelfogható gyakorlati megfigyelésekig! Sorakoztassuk fel és vegyük górcső alá ennek a rejtőzködő háttérhatalomnak a teljes családfáját: a CERN-beli rettegett mikroméretű fekete lyukakat, a galaktikus szomszédságunkban megbújó csillagtömegű példányokat, valamint a galaxisok középpontjában található szupermasszív bestiákat is! (És akkor a gravitációs hullámok segítségével felfedezett közepes méretű fekete lyukakról még nem is beszéltünk…) Derítsük ki, hogy milyen lenne egy találkozás velük szemtől szemben! Kell-e félnünk tőlük, vagy nyugodtan hagyhatjuk garázdálkodni őket az univerzumban? Itt az ideje, hogy lerántsuk róluk a leplet!

Az előadásokat a szokásos időben, minden második csütörtökön 17-19 óra között tartjuk az ELTE lágymányosi Északi tömbjének 0.83 számú, Eötvös Lorándról elnevezett előadótermében.

Az előadások real time megtekinthetők lesznek a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában.

A negyedik hullám felfelé ívelő szakaszára tekintettel a közösségi helyiségekben (különösen a tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, folyosókon) az orrot és szájat eltakaró maszk használata mindenki számára kötelező, ez alól csak az oktató képez kivételt. A járvány alakulásától függetlenül folyamatosan meg kell tartani az alapvető egészségügyi szabályokat. Az Egyetem valamennyi egyetemi polgártól elvárja, hogy oltassa be magát a koronavírus elleni védőoltással. Minden kedves vendégünktől a járványügyi szabályok betartását kérjük!

Youtube
Felvételizőknek

Forrás: atomcsill.elte.hu