Műszerparkunk bővítése a gyógyszerfejlesztéshez

2020.05.01.
Műszerparkunk bővítése a gyógyszerfejlesztéshez
A  Richter gyógyszergyár több millió forint értékű speciális laboratóriumi műszereket ajándékozott az ELTE Természettudományi Kara számára, hogy segítse a Kar kutatóit a hatékonyabb és gyorsabb koronavírus gyógyszerhatóanyag fejlesztésében.

A Richter Gedeon Nyrt. és az ELTE Természettudományi Kar együttműködésének köszönhetően speciális műszerek vethetők be a koronavírus elleni gyógyszer fejlesztésébe. A több millió forint értékű berendezések hozzájárulnak ahhoz, hogy az ELTE TTK szakemberei gyorsabban tudjanak megfelelő hatóanyagot előállítani a COVID-19 ellen. A Richter gyógyszergyár által most felajánlott értékes műszerek nemcsak a Karon folyó kutatásokat, de a hallgatók gyakorlati képzését is segítik. 

ELTE TTK Molekuláris Kölcsönhatási Laboratóriumában már 2011 óta használnak egy felületi plazmon rezonancián (SPR) alapuló, ProteOn™ XPR36 típusú készüléket, amellyel a molekulák kölcsönhatásának erősségét, a kölcsönhatás kialakulásának és megszűnésének sebességét lehet nagy pontossággal meghatározni. Kilenc év alatt az ELTE Természettudományi Karán komoly szaktudás alakult ki ezen a téren, és számos meghatározó tudományos eredmény született a készülék segítségével.

Ezt a készüléket a gyógyszerfejlesztés számos pontján használják sikeresen, és részben ezért az ELTE TTK kutatásaihoz és oktatásaihoz is kiválóan alkalmazhatók.

Az új koronavírus világjárvánnyal szembeni küzdelemhez mind az ELTE TTK Immunológiai Tanszék, mind a ELTE TTK Biokémiai Tanszék munkatársai igyekeznek érdemben hozzájárulni azzal, hogy koronavírus gyógyszerhatóanyag fejlesztésben vesznek részt. Az ezekkel kapcsolatban megjelenő komoly volumenű új mérési igényt hivatott kielégíteni a Richter által adományozott két darab ProteOn™ XPR36 típusú készülék. Így az ELTE kutatói gyorsabban és hatékonyabban tudnak olyan hatóanyagot előállítani, amelyet sikeresen alkalmazhatnak a koronavírus ellen. 


A ProteOn™ XPR36 Protein Interaction Array System készülék.

A Richter gyógyszergyár szoros együttműködést alakított ki a ELTE Természettudományi Karával, amelynek keretében gyakorlati helyet, valamint szak- és PhD dolgozatírási lehetőséget biztosít a releváns szakokon tanulmányokat folytató hallgatók számára.