Nemzetközi gépi tanulási versenyt nyertek fizikusaink New Yorkban

2019.11.16.
Nemzetközi gépi tanulási versenyt nyertek fizikusaink New Yorkban
Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének két munkatársa, Csabai István professzor és doktorandusza, Pataki Bálint Ármin New Yorkban, a Dream Challenges nemzetközi gépi tanulási versenyen első helyezést ért el, ahol vérmintákból kellett a várandóság idejét megbecsülni, segítve a terhességi komplikációk diagnosztizálását.

Összesen közel 500 résztvevő regisztrált a világ minden tájáról a Dream Challenges szervezésében megrendezett versenyre, melynek során a verseny szervezői 149, terhes pácienstől, összesen 735 mintát bocsátottak a versenyzők rendelkezésére.

A minták egy részéhez megadták a terhességi időt és a génexpressziós adatokat is, amelyen a versenyzők betaníthatták a modelljeiket. Az adatok egy másik részéhez viszont csak a génexpressziós adatokat publikálták, amelyek alapján a versenyzőknek kellett megbecsülni a terhességi időt. Ezen becsléseket a szervezők összehasonlították a más módszerekkel meghatározott terhességi időköz. Ily módon a versenyzők teljesítménye összemérhető, rangsorolható.

A verseny során a résztvevőknek vérmintából származó génexpressziós adatok alapján kellett minél pontosabban meghatározni, hogy a páciens a terhesség hányadik hetében jár éppen.

Alapvető szükséglet a terhesgondozás során a terhességi idő meghatározása. A terhességi idő pontatlan meghatározása szükségtelen beavatkozásokkal járhat. Jelenleg a terhességi idő meghatározása az utolsó menstruációs cikluson és/vagy ultrahangos vizsgálatokon alapszik. Génexpresszió általi pontos terhességi idő megállapítása ultrahangos vizsgálatokkal kombinálva segíthet minél korábban azonosítani a komplikált terhességeket, melyekre így nagyobb figyelem juthat. Jelenleg is folyik a verseny egy további fordulója, ami ezt a kérdéskört célozza meg.

A verseny szervezői, és középen: Pataki Bálint Ármin.

A további dobogós helyezéseket a Michigani Egyetem, és a pekingi Tsinghua Egyetem csapatai szerezték a New Yorkban megtartott konferencián.