Nemzetközi kutatás az új fertőző betegségek felderítésére

2020.03.14.
Nemzetközi kutatás az új fertőző betegségek felderítésére
Az ELTE Természettudományi Kar fizikusai is beszálltak az újonnan felbukkanó fertőző betegségek elleni harcba: Csabai István professzor vezetésével a “big data” elemzést hívják segítségül fenyegetettség korai felderítésére.

Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékén működő, Dr. Csabai István vezette kutatócsoport jelentős kutatási támogatást nyert el az EU Horizont 2020 pályázati felhívásának keretében. Az “Újonnan felbukkanó fertőző betegségek obszervatóriuma” (Versatile Emerging infectious disease Observatory: VEO) címmel 20 nemzetközi hírű kutatócsoport által együttesen benyújtott pályázat

a “big data” elemzést hívja segítségül a klímaváltozás és egyéb faktorok által előidézett fertőző betegségek általi fenyegetettség korai felderítésére.

A projekt célja egy sokoldalú, előrejelzést és nyomonkövetést biztosító virtuális figyelőrendszer létrehozása, mely bizonyíték alapú korai előrejelzésre és kockázatelemzésre alkalmas az újonnan felbukkanó fertőző betegségekkel, valamint a gyógyszer rezisztenciával kapcsolatban, segítve ezzel az egészségügyi döntéshozókat és kutatókat. A VEO adattudósok, technológiai szakértők, egészségügyi és akadémiai járványügyi szakemberek, társadalomtudósok és “citizen scientist”-ek munkáját ötvözi egy egységgé.

A VEO adatplatform támogatni fogja a hagyományos és újfajta biológiai adatok bányászatát, megosztását, bemutatását és elemzését. Lehetővé teszi majd az adatintenzív interdiszciplináris együttműködést akár földrajzilag távol levő nemzetközi kutatócsoportok között, bevonva a kutatás iránt érdeklődő polgárokat is. Új megoldásokat kell fejleszteni, hogy nagy adattartalmú pl. genomika által szolgáltatott információk integrálhatók legyenek a VEO rendszerébe segítve ezzel a kockázatértékelést.

A VEO rendszer bemutat öt egymást kiegészítő felhasználási forgatókönyvet, melyek

tükrözik a betegségek megjelenésének főbb útvonalait, bizonyítva a megoldás hatékonyságát, figyelembe véve az etikai, jogi és társadalmi következményeket is.

Egyik ígéretes megközelítés lehet a környezeti minták folyamatos monitorozása, mellyel még járványok széleskörű elterjedése előtt kimutathatóak lennének a veszélyes kórokozók.

 


A COVID-19 terjedésének időbeli lefutása Papp Krisztián (ELTE) grafikonján.
Interaktív grafikon és térkép.

A VEO projekten belül Dr. Csabai István által irányított munkacsomag célja egy innovatív felhő alapú kollaboratív platform fejlesztése, adatbázis technikák, gépi tanulási megoldások, változatos adatelemző és modellező eszközök integrálása.