Neumann János-díjas Vattay Gábor

2018.11.03.
Neumann János-díjas Vattay Gábor
Neumann János-díjat vehetett át Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára 2018. október 27-én a nemzeti ünnep alkalmából. Az elismerést Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Vattay Gábor professzor a komplex rendszerek tudományágának kutatója, érdeklődése előterében az áll, hogyan hozzák létre egy egész rendszer kollektív viselkedését annak részei. Az elmúlt évtizedben az Internet komplex dinamikájának kérdései foglalkoztatták, jelenleg kutatócsoportjával a szociális hálózatok és az IoT adat analitikájának innovatív felhasználását vizsgálja. Eredményei számos nemzetközi szaklapban jelentek meg, How the ‘Gangnam Style’ Video Became a Global Pandemic című tanulmányáról az MIT Technological Review közölt ismertetőt. 2017-ben "Szocioökonómiai adatok skálázása a városméret függvényében" című projketje nyert jelentős pályázati támogatást, de részt vesz a HunQuTech Nemzeti Kvantumtechnológiai Program konzorciumának kutatási programjában is.

Neumann János-díj az informatika szakterület, a számítástechnikai kultúra, valamint az információs társadalom fejlesztése érdekében végzett kimagasló színvonalú tevékenység elismeréséért adományozható.

Forrás: az elte.hu