Öt új Lendület kutatócsoport alakul Karunkon

2021.06.25.
Öt új Lendület kutatócsoport alakul Karunkon
Az MTA Lendület Program 2021. évi pályázat keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetemről öten alakíthatnak kutatócsoportot, mindegyikük a Természettudományi Kar kutatója: Horváti Kata kémikus, Kubinyi Enikő etológus, Szöllősi Gergely biofizikus, Bérczi Kristóf matematikus és Mészáros Szabolcs fizikus. Szöllősi Gergely kutatócsoportja másodszorra is Lendület-nyertes lett.

A Lendület Program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése kutatóintézetekben, egyetemeken, közgyűjteményekben és közintézményekben folyó kutatások dinamikus megújításával, valamint kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület Program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást. A pályázati kiírásra idén 64-en jelentkeztek. Közülük 15-en – 10 férfi és 5 nő – nyerték el az akadémiai támogatást.

Az ELTE-ről összesen öt kutató kapott támogatást az MTA Lendület Program 2021. évi pályázatán, mindegyikük a Természettudományi Kar munkatársa: Horváti Kata kémikus, Kubinyi Enikő etológus, Szöllősi Gergely biofizikus, Bérczi Kristóf matematikus és Mészáros Szabolcs fizikus támogatást.

Mészáros Szabolcs a kutatócsoportját Szombathelyen hozza létre az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban, de a tudományos kutatómunkát az ELTE Természettudományi Kar fizikusaival szoros együttműködésben és a hallgatók bevonásával végzik a következő években.

Az MTA Lendület pályázat esetén eddig mindössze három alkalommal fordult elő, hogy kétszer egymás után támogatták ugyanazt a kutatást. Az ELTE-n egyedüliként eddig Szöllősi Gergely fizikus kutatása kapott meghosszabbított anyagi támogatást a Lendület program keretében, így újabb 5 évig folytatódhat a 2016-ban elkezdett kutatómunka.

Az MTA Lendület Programjának 2021. évi nyertesei az ELTE-n:

  • Bércz Kristóf: Matroid és diszkrét konvex optimalizálás
  • Horváti Kata: Peptid alapú vakcinák: új formulációs stratégiák
  • Kubinyi Enikő: Társállattartás evolúciós perspektívából: új megközelítés az emberi és az állati egészség fejlesztésére
  • Mészáros Szabolcs: A Tejútrendszer kémiai feltérképezése
  • Szöllősi Gergely János: Genomok mint a nagy evolúciós átmenetek dokumentumai

Forrás: MTA