Platinadiplomát és akadémiai életműdíjat kapott Fuchs László matematikus

2024.06.07.
Platinadiplomát és akadémiai életműdíjat kapott Fuchs László matematikus
A "Big Five" matematikusok születésének 100. évfordulója alkalmából köszöntötte június 5-én az MTA, az ELTE és a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Fuchs László matematikust, a Tulane University professor emeritusát. 

Fuchs László 1946-ben diplomázott az ELTE Természettudományi Karán. Doktori oklevelének megszerzése után két évvel, 1949-ben visszatért Alma Materébe, és a Természettudományi Karon lett oktató. 1954-től már professzorként három éven át a Matematikai-Fizikai-Kémiai Kar dékánja, majd a Matematikai Intézet igazgatója volt. 1996-ban megkapta az ELTE díszdoktori címét.

Már diplomája megszerzés előtt kiváló kutatómunkát végzett diáktársaival, Aczél Jánossal, Császár Ákossal, Gál lstvánnal és Horváth Jánossal együtt. Kiemelkedő munkájukért 

Fejér Lipót, a TTK legendás tanára viccesen "Big Five"-nak nevezte el a kiemelkedő ötöst.

A Nagy Ötösből már csak a 100 éves Fuchs Lászlót köszöthették idén, a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai Osztálya által szervezett a "Big Five centenáriuma" rendezvényen, melynek a Hun-Ren Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet adott otthont.

Az 1924-es születésű, kiváló matematikusok tiszteletére rendezett ünnepség megnyitásaként Freund Tamás, az MTA elnöke Arany János-életműdíjat adományozott Fuchs Lászlónak az algebrában – azon belül az Abel-csoportok vizsgálatában –, valamint a magyar algebrai kutatások kibontakozásában betöltött kimagasló szerepéért, majd Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja átadta számára az ELTE platinadiplomáját. Az átadót követő előadások megidézték a nagy matematikusok munkásságát és életét. 

Freund Tamás átadja az MTA Arany János-életműdíját

Kacskovics Imre átadja az ELTE TTK platinadiplomáját

Az Arany János-díjnak olyan külhoni magyar tudósok, kutatók elismerése a célja, akik egész szakmai életük során jelentős munkásságot végeztek (Életműdíj), akik valamilyen kiemelkedő tudományos eredményt értek el (Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény díj), vagy fiatal kutatóként nyújtottak jelentős teljesítményt (Fiatal Kutatói Díj).

A rendezvény programja itt érhető el: Rényi - Big Five centenáriuma (renyi.hu)

Az MTA méltatása, és a díj átadásáról szóló összefoglalója az alábbi odalon érhető el: mta.hu 

 

(Borítókép: mta.hu, Forrás: MTA, HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet)