Prémiumos posztdoktoraink eredményei

2024.01.18.
Prémiumos posztdoktoraink eredményei
Megjelent az MTA Prémium posztdoktori programjának 2017-ben indult kutatásait összefoglaló kötet. A kiadványban az ELTE TTK három kutatójának záróbeszámolója is olvasható.

Az MTA Posztdoktori Kutatói Program keretében évente meghirdetett Prémium pályázat célja, hogy a legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemek valamelyikén tudományos fokozatot szerzett, nemzetközi szinten is jelentős eredményekkel és kimagasló színvonalú kutatási programmal rendelkező fiatal kutatók számára lehetőséget biztosítson kutatási programjuk megvalósítására. A hároméves támogatás lejártával a kutatók záróbeszámolót készítenek, amelyet az MTA bárki által szabadon letölthető kiadványban hoz nyilvánosságra.

2017-ben 24 kutató nyerte el a támogatást, és kezdte meg a munkát országszerte. A COVID-19-járvány miatt többen is csak az eredetileg tervezett időponthoz képest később tudták befejezni kutatási programjukat, így az MTA most tette közzé az összefoglalókat. A kiadványban szereplő húsz beszámoló közül három ELTE kutató munkájával ismertet meg, valamennyien a Természettudományi Karon végezték kutatásaikat.

Harami Gábor a homológ rekombináció minőségellenőrzését térképezte fel egyedi molekulaeljárással. A fiatal kutató 2016-ban szerzett PhD-fokozatot az ELTE Természettudományi Karon biológia tudományterületen, később a Biokémiai Tanszék Motorenzimológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa lett. 2018-ban Junior Prima-díjat vehetett át a génkutatások területén végzett munkájáért.

Schlosser Gitta hisztonfehérjék deiminációját befolyásoló poszttranszlációs módosulásokkal foglalkozott, modellpeptideket elemzett tömegspektrometriára épülő módszerekkel. 2001-ben végzett az ELTE-n vegyész szakon, 2005-ben pedig kémiából szerzett PhD-fokozatot. Az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportban kezdett el tömegspektrometriával foglalkozni, 2020-ban az ELTE-n alakított Lendület kutatócsoportot.

Szabó-Krausz Zsuzsanna a beton geokémiai kölcsönhatásait vizsgálta fúrómagokban, kísérletekben és modellekben. Környezetkutatóként végzett az ELTE-n, majd doktori fokozatát is egyetemünkön szerezte. Számos kutatási területen gyűjtött tapasztalatot Magyarországon, Norvégiában és Franciaországban is; a geokémiai modellezés szakértője. Jelenleg a Kőzettani és Geokémiai Tanszéken működő Litoszféra Fluidum Kutató Laboratóriumban dolgozik.

A kiadvány itt érhető el PDF formátumban.

Forrás: elte.hu