Radványi Ádám biológus nyerte a FameLab hazai döntőjét

2021.09.24.
Radványi Ádám biológus nyerte a FameLab hazai döntőjét
Tizenhárom fiatal kutató mutathatta be produkcióját a zsűrinek és a nagyközönségnek a FameLab tudománykommunikációs verseny magyarországi döntőjén. A tavalyi év után ismét Karunkról került ki a győztes. A nyertes Radványi Ádám, a Biológia Doktori Iskola doktorandusza lett, aki a nemzetközi döntőn képviseli hazánkat.

Radványi Ádám a Biológia Intézet végzős PhD-hallgatója, elméleti evolúcióbiológus, Kun Ádám témavezetésével a földi élet keletkezésével foglalkozik. Az előadásban a Thermus aquaticus baktériumon keresztül mutatta be, miért lehet nagyon érdekes - és értékes - életet keresni olyan különös helyeket, mint a Yellowstone park gejzírjei - vagy akár a Mars. Ezt a baktériumot a Yellowstone gejzírjeiben fedezték fel, az általa termelt polimeráz enzimet pedig ma a PCR vizsgálatoknál alkalmazzák.


Radványi Ádám bemutatkozása, Forrás: mta.hu

A versenyre természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezhettek. 

A versenyzőknek három percük volt arra, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget előadásukkal, amiben a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma is számított.

Az előadókat háromtagú bírálóbizottság értékelte, amelynek tagja volt:

  • Bálint Erika vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja.
  • Joós Andrea biológiatanár, előadó, rádiós és televíziós műsorvezető;
  • Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője;

Döntős volt Becz Álmos Barnabás, az Állatrendszertan Tanszék doktorandusza. Ő az élőhelyek megóvásának fontosságáról beszélt. 


Becz Álmos bemutatkozása, Forrás: mta.hu

A FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye, amelynek magyarországi fordulóját a British Council és a Magyar Tudományos Akadémia szervezi. A verseny célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait. 


A FameLab 2021-es magyarországi döntőjéről készült felvétel.

2020-ban Vékony Kata, az Etológia Tanszék doktorandusza nyerte meg a hazai fordulót a kutyák társadalmi hierarchiáját bemutató előadásával, 2019-ben Reéb Zsófia végzős biológushallgató a második helyet szerezte meg, 2018-ban Kis-Tóth Ágnes, az Atomfizikai Tanszék doktorandusza lett első a fekete lyukakról és láthatatlan kisbabákról szóló előadásával.

A FameLab 13 magyarországi döntőse

Borítókép:Szigeti Tamás