Sárgulnak a széncinegék a klímaváltozástól

2019.10.16.
Sárgulnak a széncinegék a klímaváltozástól
A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportjának kutatói nemrégiben kimutatták, hogy a Szentendrei Erdészethez tartozó Málnás-hegyen a terület augusztusi csapadékviszonyaival és hőmérsékleti jellegzetességeivel  áll összefüggésben a cinegék színezete.

A lassan négy éve folyó együttműködés többek között lehetőséget kínál arra is, hogy a kutatók a klímaváltozás olyan hatásait vizsgálhassák, amelyre másként nem lenne mód. A vizsgálatok többsége tavasszal és nyáron, vagyis a madarak szaporodási időszakában folyik, de célzott vizsgálatokat ősszel és télen is végeznek a rezidens fajokkal, mint amilyen az egyébként gyakori fészkelőnek tekinthető széncinege. A széncinegéket kihelyezett etetőknél hálók segítségével fogják meg a szakemberek. A cinegék tollazati színeit három testtájon (fényes fekete fejtető, tompa fekete hassáv és élénksárga hasoldal) precíziós mérésekre alkalmas, hordozható spektrométerrel mérik meg. A nagy értékű és pontosságú műszer használata azért is különösen fontos, mert ezzel a közeli ultraibolya színtartományt is mérni lehet, amelyet az ember nem képes látni, ám a cinegék érzékelik.

A grafikon a széncinege sárga színének változását érzékelteti az évek múlásával – Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A globális felmelegedés hatására a kísérleti területen az augusztusi időjárás szisztematikusan változik az évek között. Hosszú távú adatok elemzésével a kutatók nemrégiben kimutatták, hogy a kísérleti terület augusztusi csapadékviszonyaival és hőmérsékleti jellegzetességeivel is összefügg a cinegék színezete. Ha száraz és meleg az augusztus, vagyis amikor a széncinegék többsége a területen levedli régi testtollait, és újakat növeszt, a sárga has újonnan növesztett tollai sötétebb és teltebb színűek lesznek, mint egy nedvesebb és hűvösebb augusztust követően.

Az ábra a széncinege sárga tollainak fényvisszaverését mutatja; látható az erős fényintenzitás a számunkra láthatatlan UV-tartományban is. – Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A tollban található sárga színanyagot a táplálékból nyerik a széncinegék, és feltételezhetően az időjárási viszonyok befolyásolják a táplálék elérhetőségét az erdőben. A színezetbeli változások fokozatosak és kisléptékűek, ezért az emberi szem számára alig-alig észrevehetőek. A madaraknak azonban fontos lehet, hiszen színlátásuk sokkal kifinomultabb az emberénél, és a sárga szín nagy szerepet játszik a széncinegék párválasztásában.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság24.hu