Sikereink a hidrogeológiában

2019.10.23.
Sikereink a hidrogeológiában
Hirdogeológusaink H2020 projektjén belül eddig számos nemzetközi kurzust, fluidumokkal foglalkozó hallgatói versenyt és szakmai találkozót szerveztünk. Most megjelent az ENeRAG H2020-Widespread-Twinning projekt következő hírlevele is, melyben a projekt második félévének eseményeiről számolunk be.

A projekthez kötődő PhD hallgatók, kutatók és oktatók 10 hazai és nemzetközi konferencián vettek részt a témában az elmúlt hónapokban. A projekt saját szekciókat is szervezett neves nemzetközi eseményeken: az European Geosciences Union (EGU) és a világ hidrogeológusait tömörítő International Association of Hydrogeologists (IAH) éves konferenciáján, valamint az UMIL által szervezett Flowpath rendezvényen.

Az ENeRAG legfőbb célja, hogy

az ELTE-n létrejöjjön egy kiválósági központ a geofluidumok - a felszínalatti víz, termálvíz, szénhidrogének és hidrotermás fluidumok - oktatására és kutatására.

Májusban Egyetemünk adott otthon annak az egyhetes kurzusnak, melyből a külföldről (Finnország, Olaszország, Románia) és más hazai intézményekből érkező résztvevők mellett az ELTE-s MSc és PhD hallgatók is profitálhattak. Az ötnapos kurzus közel 40 résztvevője egynapos tantermi kurzust követően a hazai sekély hidrotermás rendszerek kőzet-víz kölcsönhatásainak nyomait kutatta terepi körülmények között, értékes szakmai tapasztalatokra szert téve. Júniusban a Milánói Egyetemen 2 hetes nyári iskola került megrendezésre, ahol a projekt olasz partnerei adták át tudásukat

a felszín alatti telítetlen zóna modellezése és a statisztikai módszeren alapuló sérülékenység vizsgálat témakörében.

A kurzuson 8 különböző országból érkező, 20 fős hallgatóság vett részt, akik között MSc, PhD és posztdoktor hallgatók is voltak. A projekt jelen volt az európai Kutatók éjszakája rendezvényen, mind az ELTE-n mind a Milánói Egyetemen népszerűsítette a tudományos kutatást nagyszámú érdeklődő részvételével. Értékes kísérletek, bemutatók segítették a betekintést a geofluidumok szemünk elől elzárt világába.

Az IAH konferencián résztvevő ELTE-s hidrogeológusok: fent balról jobbra:
Baják Petra, Szijártó Márk, Modrovits Kamilla, Kovácsné Bodor Petra, Szabó Zsóka,
lent balról jobbra: Erőss Anita, Mádlné Szőnyi Judit, Iván Veronika, Tóth Ádám

Március és június között egy 4 hónapos hallgatócsere keretében Iván Veronika doktorjelöltünk az UMIL kutatóival együttműködve részletes ismereteket szerezhetett a statisztikai és folyamatalapú módszereken nyugvó felszínalatti víz sérülékenység vizsgálatról.

Novemberben zárul a projekt által meghirdetett és a felszínalatti fluidumokkal foglalkozó, - a Hidrogeológusok Nemzetközi Szervezetének Regionális felszínalatti vízáramlási bizottságával (RGFC-IAH) és az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékén működő Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúrával karöltve szervezett, - hallgatói verseny hazai fordulója. A novemberi döntőben öt kétfős csapat méretteti meg magát a témát feldolgozó prezentációkkal.

Egyidejűleg a verseny nemzetközi fordulója is meghirdetésre került.

A közeljövő legfontosabb eseményei közé tartozik a 2020. július 8-10 között az ELTE-n megrendezésre kerülő Geofluids Syposium, mely fórumot biztosít a világ minden részéről érkező és a geofluidumokkal foglalkozó szakembereknek, legyen szó akár

felszínalatti vizekről, geotermikus energiáról, szénhidrogénekről, földtani eredetű szennyezőkről és hidrotermás ásványi nyersanyagokról.

A szimpózium kiemelt témája, hogy hogyan lehetséges a felszínalatti térrészben a különböző fluidumok harmonizált feltárására és hasznosítása.

További információ a projekt eseményeiről.