Spin-off cégek

2024.05.28.
Spin-off cégek

BioPhys-Concepts Biofizikai Kutató és Fejlesztő Kft.

Czirók András és Tárnoki-Zách Júlia „Mesterséges barrierrétegen keresztül történő hatóanyag transzport kísérlet automatizálása transzepitél elektromos ellenállás (TEER) méréssel és folyadékadagolással” című találmányára vonatkozóan hasznosítási szerződés kidolgozása van folyamatban. 

Kapcsolat: Tárnoki-Zách Júlia
E-mail: biophys.concepts@gmail.com  

CollMot Robotikai Kutató-fejlesztő Kft.

A céget az ELTE Biológiai Fizika Tanszék Robotika laborjának munkatársai alapították 2015-ben, a természet ihlette autonóm drónraj-technológia úttörőiként. A kollektív robotika szakértőiként olyan rendszert fejlesztettünk, melyben drónjaink a repülés során interaktívan gondolkodnak és önállóan repülnek, egymással folyamatosan kommunikálva és együttműködve. A több évtizedes múltra visszatekintő kollektív mozgáshoz kapcsolódó kutatásra alapozva kollégáink az élőlények csoportos döntéshozatali mechanizmusait vizsgálták, majd ez alapján önszerveződő, egymással kommunikáló drónokat építettek. Ezek az önszerveződő drón hardver és szoftver rendszerek valamilyen módon optimális csoportos viselkedést tudnak mutatni különböző helyzetekben.

Elérhetőség: https://collmot.com/

Diagnosticum Gyártó és Forgalmazó Zrt.

Prechl József „Immunválasz jellemzésére módszer antigén komplement aktiváció” találmányával kapcsolatban az ELTE és az Magyar Tudományos Akadémia 2008-ban engedélyt adott a Diagnosticum Zrt-nek a hasznosításra. A vállalat legfőbb törekvése és célja, hogy szakmailag magas színvonalat képviselő berendezésekkel, reagensekkel és szolgáltatásokkal járuljon hozzá a minőségi egészségügyi ellátáshoz.

Elérhetőség: http://www.diagnosticum.hu

EvolVeritas Biotechnológiai Kft. 

Az ELTE és a Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban a „Szelektiv MASP-2 inhibitorok gyulladásos és autoimmun betegségek kezelésére” című találmány jogait ellenérték fejében átruházta az EvolVeritas Kft-nek. Az akadémiai kutatók által alapított cég célja, hogy új gyógyszercélpontok felfedezéséhez és a gyógyszerjelölt vegyületek kifejlesztéséhez járuljon hozzá, specifikus fehérjemolekulák kifejlesztése révén.

Elérhetőség: https://evolveritas.com/   

Immunogenes Kft.

Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszék docense és Dr. Bősze Zsuzsanna a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója kollégáikkal együtt 2007-ben egy olyan új eljárást fejlesztettek ki, amelynek révén genetikailag módosított állatokban jelentősen növelni lehet az ellenanyag termelés mennyiségét és hatékonyságát. Az eljárásról szabadalmi bejelentést tettek, majd annak hasznosítására 2007-ben megalapították az ImmunoGenes Kft.-t. Cégük az érintett intézetekkel (ELTE, MBK) 2008 januárjában kizárólagos hasznosítási szerződést kötött az intézmények tulajdonában lévő szellemi tulajdon hasznosítására.

Az új technológia az előállítási költségek jelentős, 50-60 százalékos csökkentését teszi lehetővé. Az említett ellenanyagokat mind az orvosbiológiai kutatásokban, mind pedig a klinikai, gyógyító munka során nagy mennyiségben alkalmazzák. Világpiaci forgalmuk évente mintegy 2,5 milliárd dollár, ami ráadásul dinamikusan növekszik.

Az eljárás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy több, az ellenanyaggyártásban érdekelt, illetve humán terápiával foglalkozó nemzetközi vállalat már felvette a kapcsolatot az ImmunoGenes Kft.-vel.

Az ígéretes technológia és annak megvalósítása iránti elkötelezettség hatására a kutatás-fejlesztésbe sikerült nemzetközi szinten is elismert, és jelentős nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező menedzsmentet, kiváló kutatókat, valamint hazai és külföldi magántőkét bevonni. Az ImmunoGenes és a Magyar Fejlesztési Bank, Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. közös vállalkozást hozott létre (ImmunoGenes-ABS Zrt), amely megrendelésre ellenanyagot fejleszt, ill. genetikailag módosított állatokat hoz létre.

Elérhetőség: http://immunogenes.com/

 

 

 

Motorpharma Kft.

2023 szeptemberében elfogadták a Málnási-Csizmadia András és kutatócsoportja által kifejlesztett gyógyszermolekula amerikai szabadalmi kérelmét: a gyógyszerjelölt az agyvérzéses betegek krónikus izomgörcseit csökkenti mellékhatások nélkül. A felfedezésről szóló tanulmány 2020 októberében jelent meg a Cell akadémiai folyóiratban, alig egy évvel később pedig a molekulacsalád szabadalmának felhasználási és fejlesztési joga átkerült az ELTE kutatói által alapított Motorpharmához, ezzel az aláírással a hazai akadémiai-egyetemi szektor legnagyobb, több millió dollár értékű biopharma licenszszerződése jött létre. A Motorpharma 2021 őszén kötött gyógyszerfejlesztési szerződést az Aditum Bio kockázatitőke-befektetővel, a két cég Motric Bio néven hozta létre közös projektcégét. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek ez az első elfogadott amerikai szabadalma.

Elérhetőség: https://motorpharma.com/

Velgene Biotechnológiai Kutató Kft. 

A Velgene Kft egy kutatási feladat végrehajtására létrejött projekt társaság. A találmány létrehozója Vellai Tibor (ELTE Genetikai Tanszék). A projekt célja az autofágia (önemésztő folyamat) egyik szabályozó kulcsfehérjéjét befolyásolni képes molekula megtalálása és annak gyógyszerjelölt molekulává történő fejlesztése. A szegedi cég öregesdést lassító módszeréről a HVG is beszámolt. 

Kapcsolat: Dr. Erdős Attila
E-mail: attila.erdos@velgene-biotech.com, erdos.attila@gmail.com
 

Vellab Biotech Kft.

Az ELTE kizárólagos hasznosítási jogot adott a Vellab Biotech Kft-nek Vellai Tibor és Sturm Ádám „Életkor meghatározása DNS-ből” című know-how-ra vonatkozóan. 

 

A vállalkozásokkal kapcsolatos bővebb infromációk az ELTE Innovációs Központtól kérhetők: https://www.elte.hu/innovacio/kozpont