Szent István-rend kitüntetést kapott Lovász László matematikus

2021.08.23.
Szent István-rend kitüntetést kapott Lovász László matematikus
A legrangosabb állami kitüntetést 2021-ben Lovász László Abel-díjas matematikus, az ELTE TTK professor emeritusa és Vizi E. Szilveszter agykutató kapta a magyar tudomány jó hírnevét világszerte erősítő eredményeikért, oktatói munkásságukért, valamint a tudományos ismeretterjesztésben vállalt kimagasló szerepük elismeréseként.

„Hagyományaink szerint nemzeti ünnepünkön a Szent István-rend átadásával a legkiválóbbaknak adjuk meg a kellő tiszteletet. Ma azoknak, akik Eötvös Loránd méltó utódai voltak a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztján. Méltó utódok, kiváló tudósok, jó magyarok” – mondta Áder János a Sándor-palotában 2021. augusztus 20-án a kitüntetések átadásakor.

Lovász Lászlót méltatva a köztársasági elnök elmondta, hogy a magyar matematika Aranycsapatából igazolt a világ élvonalába: „Az Erdős Pál köpönyegéből előbújó nemzedék tagjaként már fiatalon hírnevet szerzett, később pedig számtalan elismerést a diszkrét matematika és az elméleti számítógép-tudomány területén. Gyermekkorától tudta, hogy a matematika nemcsak megtanulandó tantárgy, hanem egy akár művészi élvezetet nyújtó tudományterület” – hozzátéve, hogy a matematikus lelkesedését később nagy hatású tanárként, inspiráló előadóként, felelős vezetőként adta tovább Budapesttől Ohióig. A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a Norvég Tudományos Akadémia idén, immáron harmadik magyarként Lovász Lászlónak ítélte a matematikatudomány talán legrangosabb kitüntetését, az Abel-díjat.

Lovász László 1948. március 9-én született Budapesten. Nős, négy gyerek apja, felesége a szintén matematikus Vesztergombi Katalin. A matematikai tudományok kandidátusa fokozatot 1970-ben szerezte meg, meglehetősen szokatlan módon, egy évvel a matematikusi diplomája előtt. 1977-ben kapta
a matematikai tudományok doktora címet, 1979-től az Akadémia levelező, 1985-től rendes tagja. 1983–1993 között az ELTE újonnan alakult Számítógéptudományi Tanszékét vezette, később éveket töltött a Yale Egyetemen és a Microsoft Kutatóintézetében. 2006-ban visszatért Magyarországra, és 2011-ig az ELTE Matematikai Intézetének igazgatója volt, majd ugyanitt folytatta kutatásait. Kutatási területe a kombinatorika és gráfelmélet, valamint ezek alkalmazásai a számítógép-tudomány és az operációkutatás területén. Nevéhez fűződő felfedezések a „Lovász-féle lokális lemma”, a „Lovász-féle téta-függvény” és a „Lenstra–Lenstra–Lovász-algoritmus”. Legújabban a nagy hálózatok vizsgálatának matematikai alapjain dolgozik, e témában két kutatótársával, Barabási Albert-Lászlóval és Jaroslav Nešetřillel 2018-ban elnyerték az Európai Kutatási Tanács Synergy Grant támogatását.

Forrás: MTA 
Fotó: MTI/Máthé Zoltán