Tejútrendszerünk 400 milliárd exobolygója

Tejútrendszerünk 400 milliárd exobolygója
12/09

2021. december 09. 17:00 - 18:00

ELTE TTK (1117 Bp. Pázmány Péter sétány 1/a), Eötvös terem (0.83)

12/09

2021. december 09. 17:00 - 18:00

ELTE TTK (1117 Bp. Pázmány Péter sétány 1/a), Eötvös terem (0.83)


Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok – természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett – már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt e sorozat. Az Atomoktól a csillagokig sorozat tizenhetedik évfolyamában is az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő, illetve hajdan itt végzett kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról. Az előadások után a Fizikai Intézet munkatársai látványos és érdekes kísérleteket mutatnak be.

Előadó: Bakos Gáspár (Princeton University)

Harminc évvel ezelőtt még egyetlen a mi Naprendszerünkön kívüli bolygóról sem tudtunk. Napjainkra viszont nemcsak több ezer, ellenőrzött megfigyelésekkel megerősített exobolygót ismerünk, hanem sok esetben egészen pontosan tudjuk a tömegüket, sugarukat, légkörük összetételét, hőmérsékletüket, sőt még azt is, hogy az anyacsillaguk forgásához képest ők milyen irányban keringenek. Van olyan exobolygó, amely kevesebb mint két (földi) nap alatt kerüli meg csillagát, annak forgásával ellentétes irányban. Az előadás az exobolygók bemutatása mellett arról is szól, hogyan szereztük meg ezt a sok információt a távcsövekkel nagyrészt ma is észrevehetetlen égitestekről.

Az előadásokat a szokásos időben, minden második csütörtökön 17-19 óra között tartjuk az ELTE lágymányosi Északi tömbjének 0.83 számú, Eötvös Lorándról elnevezett előadótermében.

Az előadások real time megtekinthetők lesznek a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában.

A negyedik hullám felfelé ívelő szakaszára tekintettel a közösségi helyiségekben (különösen a tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, folyosókon) az orrot és szájat eltakaró maszk használata mindenki számára kötelező, ez alól csak az oktató képez kivételt. A járvány alakulásától függetlenül folyamatosan meg kell tartani az alapvető egészségügyi szabályokat. Az Egyetem valamennyi egyetemi polgártól elvárja, hogy oltassa be magát a koronavírus elleni védőoltással. Minden kedves vendégünktől a járványügyi szabályok betartását kérjük!

Youtube
Felvételizőknek

Forrás: atomcsill.elte.hu