Tenyeremben a periódusos rendszer

Tenyeremben a periódusos rendszer
09/29

2022. szeptember 29. 17:00

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem

09/29

2022. szeptember 29. 17:00 -

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem


Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit.

Előadó: Rohonczy János vegyész, az ELTE Kémiai Intézet docense

Közismert tény, hogy a számítógépben levő csipek anyaga a félvezető szilícium. Ki gondolná, hogy a szilícium mellett a periódusos rendszerben előforduló szinte összes elemnek van valamilyen köze számítógépeinkhez, okostelefonjainkhoz. Az előadásban szó esik a modern félvezetők anyagairól, működésükről, a nagyintegráltságú áramkörök előállításáról. Informatikai eszközeink nélkülözhetetlen elemei a képernyők, kijelzők, szenzorok, amik sokszor ugyancsak ritka elemek speciális tulajdonságain alapulnak.

A kísérleti részt Tóth Gergely, az ELTE Kémiai Intézet docense tartja. Témája: nyomtatott áramkör készítése.

Tényleg csak rajzolok, maratok, fúrok, forrasztok és megvan a nyák?

A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

ELTE TTK Kémiai Intézet

Népszerű kémia

Youtube