Tudományok Fővárosa

Tudományok Fővárosa
09/21

2019. szeptember 21. 09:00 - 20:00

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és C közötti füves terület

09/21

2019. szeptember 21. 09:00 - 20:00

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és C közötti füves terület


Immáron harmadik alkalommal rendezzük meg a Tudományok Fővárosát, magyar és külföldi kiállítók és a világ elismert tudósai, kutatói és technológiai cégei, intézményei bevonásával.

Feladatunknak tartjuk, hogy felkeltsük, ösztönözzük és fenntartsuk a magyar fiatalok érdeklődését a műszaki, matematikai és természettudományok iránt, ezért partnereinkkel együttműködve ismételten megszervezzük a régió egyik leginspirálóbb tudományos fesztiválját, széles körű összefogásban a STEM-ökoszisztéma (Science, Technology, Engineering and Mathematics) magyarországi szereplőivel.

A rendezvény céljai

  • A STEM területek, legújabb fejlesztési irányok látványos, izgalmas bemutatása
  • Fiatalok érdeklődésének felkeltése a tudományok iránt
  • A továbbtanulás előtt állók orientálása a STEM képzések és pályák felé
  • A STEM ökoszisztéma szereplőinek professzionális bemutatása

Célcsoportok

  • A teljes magyar lakosság, kiemelt fókusszal a továbbtanulás, pályaválasztás előtt álló fiatalokra és a STEM iránt érdeklődőkre.

Programok

Az ELTE Természettudományi Kar kiváló kutatói is bemutatáják kutatási területüket a drónok összehangolt repülésének bemutatásától kezdve a vulkáni kísérleteken át a kutyaetológiáig.

Program címe  Program leírása
5G Edge Computing Már az 5G mobilhálózat bevezetése előtt is tudatában voltunk, hogy az új generációs hálózatok kulcsfontosságú jellemzői a nagy sávszélesség, alacsony késés és a hálózatra csatlakozó eszközök hatalmas száma. Ezért napjainkban a telekommunikációval foglalkozó cégek és kutatócsoportok figyelme az olyan rendszerek és felhasználói esetek felé fordult, amelyekkel modellezhető és vizsgálható efféle hálózatok működése. Az Internet of Eyes egy objektumdetektáló rendszer, amely képes mozgó objektumok érzékelésére, felismerésére, valamint azok háromdimenziós térbeli pozíciójának meghatározására több kamerából érkező videófolyam valós idejű feldolgozásának segítségével. A rendszer bár nagy mennyiségű adatot mozgat a hálózaton, hatalmas számítási kapacitást használ, mindezt egészen alacsony késéssel teszi köszönhetően a hálózat szélére helyezett nagy teljesítményű ,,Edge'' szervernek. A rendszert olyan szimulációs környezetben használjuk, melyben közlekedési eszközök esetleges ütközéseinek felismerése és elkerülése a cél.
Központ, központ, itt az Apollo 15, landoltunk Éld át a Holdra szállás izgalmait, a Holdra lépés szenzációját, a táj szépségeit és nehézségeit! Nézz körül a Holdon és térképezd fel a felszínét. Ne állj meg! Utazz tovább a világűrbe és látogass el a Marsra is! Közben megismerkedhetsz különböző szimulációs programokkal, kiterjesztett- és virtuális valósággal. No Mars!
A súlytalanság és a csontritkulás Csontjaink szerkezetét számos tényező befolyásolja.
Közülük az egyik legfontosabb a fizikai aktivitásunk
mértéke: kiemelt jelentőségű, hogy milyen terhelésnek van csontvázunk kitéve, milyen erőhatások között mozgatják vagy tartják éppen nyugalomban testünket az izmaink.
A súlytalanság egy különleges feltételrendszert jelent csontvázunk számára is, hiszen a csontritkulás kialakulásának kockázatát jelentős mértékben növeli, hosszabb ideig tartó súlytalanságbeli élet esetében erre is fontos gondolni.
Az érdeklődők a bemutatón az emberi csontvázzal ismerkedhetnek meg közelebbről, illetve a csontritkulás tüneteit, vizsgáló módszereit tekintjük át az ELTE Embertani Tanszéke bemutatóanyagának segítségével.
Mikrobák a világűrben... és a Földön A baktériumok szinte mindenhol megtalálhatóak a Földön, és sokan szélsőséges körülmények között is életképesek (alacsony és magas hőmérsékletek, UV- és radioaktív sugárzás, magas nyomás, extrém sótartalom, savas és lúgos közegek, szennyeződések). Ezért amikor a Földön kívüli élet nyomait kutatjuk, érdemes először a baktériumokhoz hasonló szervezeteket keresni.
Ha eljöttök hozzánk, megnézhetitek a baktériumokat közelebbről is, és megmutatjuk, hogyan vesznek részt a baktériumok a szennyvíztisztításban vagy a komposztálásban.
Ezek olyan technológiák, melyeknek továbbfejlesztve fontos szerepük lehet a jövőbeli űrutazásokban, akár a keletkező hulladékok újrahasznosításában, akár energiatermelésben, akár a kérdéses égitest ásványi anyagainak a feltárásában. Utóbbi alkalmazásokra is mutatunk pár példát
Hogyan elemezhetjük az állatok viselkedését? A megoldás: AnimalTracker Az idegtudósok nemcsak a Petri-csészékben fejlődő idegsejteket vizsgálják, hanem az élő állatok viselkedését is. A kutatásokból fény derülhet az állatok tanulási képességeire, szorongásukra, preferenciájukra és motivációjukra is. Ezeket az eredményeket akár a humángyógyászatban is fel lehet használni. Ezért a tudományos közösség számára létrehoztunk egy olyan ImageJ alapú, nyílt forráskódú, ingyenes és felhasználóbarát alkalmazást, amellyel az állati viselkedés tanulmányozása könnyen kivitelezhető.
Vulkánok kitörésben Mindent, amit a vulkánokról tudni kell: miért törnek ki, hogyan zajlik a vulkáni működés, mik a veszélyek? vajon felkészült-e a társadalom egy jövőbeli nagy vulkánkitörésre? Mit mondanak a korábbi kitörések képződményei, a vulkáni kőzetek, mennyire segítik e kutatások a jövőbeli kitörés előrejelzést és veszélykezelést? Hol vannak térségünkben egy kor működött vulkánok és van-e még olyan, ami kitörhet a jövőben?...
Eötvös Fizikus Játszóház Fizikai kísérletek
Magyar dinók nyomában Hungaroszaurusz bemutatása
Állatvilág inspirálta drónok Az ELTE Biológiai Fizika Tanszéken egy évtizede zajlik az élőlények és robotok csoportos mozgásának kutatása. Bemutatónkon az állatvilág inspirálta drónrajunk egyedei egymás közt kommunikálva, közösen oldalnak meg raj-szintű feladatokat a csoportos repüléstől az önvezető drón forgalomig. Szeretettel várunk minden érdeklődőt szombat délben az ELTE Lágymányosi Kampusz A és D épületei közti füves területen.
Virtuális Valóság, ELTE 360  

 

A videó a tavalyi rendezvényt mutatja be.

A rendezvény bemutatása.

A rendezvény honlapja.