Tudományos intézeteink Kiváló Kutatóhely minősítést kaptak

2022.05.04.
Tudományos intézeteink Kiváló Kutatóhely minősítést kaptak
Az MTA Kutatóhelyeket Minősítő Tanácsa az ELTE TTK 4 intézeték tudományos munkáját ítélte kiemelkedően magas színvonalúnak. A minősítés megszerzését igazoló okleveleket ünnepély keretek között vehették át intézeteink igazgatói az MTA 195. Közgyűlésén május 4-én.

Az MTA megkerülhetetlen minőségbiztosító bázisa a hazai kutatói közösségnek. Ezt a szerepét erősítette, egyúttal új fejezetet nyitott a magyar tudományos teljesítmények értékelésében, amikor 2021-ben, Freund Tamás, az MTA elnöke kezdeményezésére – a tudományos kiválóság elismerését kiterjesztette a tudományos intézményekre is a Kiváló Kutatóhely minősítés létrehozásával.

A 2021-ben első ízben kiírt pályázatra 114 érvényes pályázat érkezett be, ebből az MTA 95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek adományozott Kiváló Kutatóhely minősítést.

Az ELTE Természettudományi Kar 4 kutatóhelye kapott MTA Kiváló Kutatóhely minősítést:

 • ELTE TTK Biológiai Intézet
 • ELTE TTK Fizikai Intézet
 • ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet
 • ELTE TTK Kémiai Intézet

A minősítés megszerzését igazoló okleveleket ünnepély keretek között vehették át intézeteink igazgatói az MTA 195. Közgyűlésén május 4-én. A Biológiai Intézet képviseletében Miklósi Ádám igazgató, a Fizikai Intézet képviseletében Katz Sándor igazgató, a Földrajz- és Földtudományi Intézet képviseletében Harangi Szabolcs igazgató, a Kémiai Intézet képviseletében pedig Szalai István igazgató vette át az oklevelet.

ÚJ FEJEZET A TUDOMÁNYOS TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉSÉBEN

A Magyar Tudományos Akadémia már évtizedek óta egyfajta minőségbiztosítási feladatot lát el, amikor az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. Bár kutatóhálózatát elveszítette, az továbbra is egyértelmű, hogy az Akadémia megkerülhetetlen minőségbiztosító bázisa a hazai kutatói közösségnek.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megalapításával a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kíván biztosítani az Akadémia.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálása során előnyt jelent a minősítés birtoklása.

Az Akadémia által adott minősítés minden bizonnyal hazai és nemzetközi elismertséget hoz majd az azt elnyerőknek.


Az átadóünnepség az Akadémia dísztermében.

Az értékeléshez szükséges minősítés szempontjait az MTA Elnökség által felkért a „Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely”, vagy rövidebben az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítés adományozását előkészítő, pályázatokat értékelő elnökségi bizottság dolgozta ki.

A Bizottság a következő szempontok alapján javasolta odaítélni a kiváló minősítést:

 • A pályázó szervezeti egység kutatóinak kiválósága (életmű alapján);
 • A kutatóhely elmúlt 5 évben született, önértékelés alapján legkiválóbbnak minősített tudományos műveinek kiválósága;
 • A kutatóhely elmúlt 10 évben publikált műveinek kiválósága;
 • A kutatóhely pályázati eredményességének kiválósága;
 • A tudományos utánpótlás nevelésének kiválósága;
 • A kutatóhely működésének kiválósága;
 • A kutatóhely innovációs és fejlesztési tevékenységének kiválósága.

Forrás: MTA