Tudományról kreatívan

2020.03.05.
Tudományról kreatívan
Idén is megrendezésre kerül a FameLab, a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait - azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról.

A világ vezető tudománykommunikációs versenyei közé tartozó FameLab a tudomány új arcait keresi – azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és érthetően tudnak beszélni fontos tudományos témákról. A résztvevőknek három percük van, hogy a meggyőzzék a zsűrit és a közönséget egy előadással, ahol a tartalom, az érthetőség és a személyes karizma is számít. A magyarországi versenyt a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council szervezi. A regionális válogatókat és az elődöntőt követően a magyar döntő győztese képviseli az országot a FameLab nemzetközi döntőn a júniusi Cheltenham Tudományos Fesztiválon.

2019-ben az ELTE TTK biológus hallgatója, Reéb Zsófia második helyezést ért el a félelemről és neurális hátteréről tartott előadásával, amit az MTA egy szabadon választható konferencián való részvétellel díjazott. 2018-ban az első díjat Kis-Tóth Ágnes, ELTE Atomfizikai tanszékének doktorandusz hallgatója nyerte el a fekete lyukakról és láthatatlan kisbabákról szóló előadásával.

A versenyre 18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezését várjuk. A résztvevőknek három percük van, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget a tehetségükről egy előadással, ahol a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma is számít. Az előadás nyelve magyar vagy angol lehet.

Bővebb információ és a jelentkezés.
A jelentkezés határideje: 2020. március 16.

Az első FameLab-et az angliai Cheltenham Tudományos Fesztivál szervezte. 2007-től a British Council közreműködésével a verseny nemzetközi lett, és az elmúlt tizenegy évben több mint 10.000 fiatal kutató vett részt rajta a világ minden tájáról. 2019-ben közel 30 országban rendeznek versenyeket. A versenyre 18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok regisztrálhatnak, aminek előfeltétele az aktív jogviszony megléte egy magyarországi egyetemmel vagy kutatóintézettel. Jelentős tudománykommunikációs vagy nyilvános kommunikációs tapasztalattal rendelkező jelentkezők regisztrációját nem fogadják.

Részletek