Úgy kötődik hozzád a kutyád, mint gyerek az anyjához

Hasonló agyi mechanizmusok állnak a kutya-gazda és a gyerek-anya kapcsolatok hátterében

2021.09.02.
Úgy kötődik hozzád a kutyád, mint gyerek az anyjához
A gondozóhoz való kötődés, a gyerekekhez hasonlóan, a kutyáknál is agyi jutalomválaszhoz kapcsolódik – derítették ki viselkedéses és agyi képalkotó vizsgálatok kombinálásával az ELTE etológusai. A kutatás, mely a NeuroImage tudományos folyóiratban jelent meg, izgalmas hasonlóságokat tár fel a kutya-gazda és az gyerek-anya kötődés között.

A családi kutyák szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdájukkal: nemcsak szeretik, hanem kötődnek is hozzá, azaz a gazda biztonságot nyújt számukra ismeretlen helyen, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyereknek. Ismert, hogy gyerekeknél a kötődési kapcsolat hátterében jutalomválasszal összefüggő agyi folyamatok állnak. De vajon a kutyáknál is összefügg a kötődés és az agyi jutalomválasz?

A választ a kutatók a viselkedés és az agyműködés párhuzamos vizsgálatával keresték. A kutyák kötődési viselkedését a pszichológusok által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel mérték, agyműködésüket pedig funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták. Az MR-ben a kutyák a gazda és egy ismerős személy dicsérő és semleges (számukra értelmetlen) beszédét hallgatták.

“Azért különösen izgalmas a kutya-gazda kötődés mögött álló agyi folyamatok  vizsgálata, mert a segítségével megérthetjük, mennyire lehet hasonló ez a különleges, két faj egyedeit összekötő kapcsolat más jól ismert, fajtársak közötti kapcsolatokhoz (pl. gyerek-anya kötődés). Néhány évvel ezelőtt már kimutattuk, hogy a kutyák agya érzékeny a szóbeli dicséretre, az azonban felderítetlen maradt, hogy a beszélővel való kapcsolat hogyan befolyásolja ezt az érzékenységet”– mondja Gábor Anna, a cikk első szerzője.

A magyarországi kutatócsoport kimutatta, hogy a kutyák agyának egy jutalomra érzékeny területe erősebben reagál a gazda dicséretére, mint egy ismerősére. Ráadásul

a gazda hangját hallva az erősebb kötődés intenzívebb reakciókkal járt a jutalomérzékeny agyterületeken.

Az eredmények alapján a kutyák nemcsak képesek felismerni gazdájuk hangját, de annak jutalomértéke nagyobb az erősebben kötődő kutyák számára.

“A kötődés alapvető funkciója, hogy a függő egyedet (gyerek, kutya) a gondozó közelében tartsa. Eredményeink rámutatnak, hogy a kutyák számára nemcsak a dicséret, de önmagában a gazda hangja is jutalmazó értékű, azaz segít a gazda közelébe “vonzani” a kutyát. A kutya-gazda és az anya-gyerek kötődés tehát több szempontból is hasonlít egymásra, mint eddig hittük" - mondja Gácsi Márta, a cikk utolsó szerzője.


A kutatás, amely az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Európai Kutatási Tanács, a Nemzeti Agykutatási Program és a Stipendium Hungaricum Program támogatásával készült, a NeuroImage tudományos folyóiratban jelent meg “Social relationship-dependent neural response to speech in dogs” címmel (szerzők: Gábor Anna, Andics Attila, Miklósi Ádám, Czeibert Kálmán, Cecília Carreiro, Gácsi Márta).