Új igazgató a Földrajz-és Földtudományi Intézetben

2019.08.03.
Új igazgató a Földrajz-és Földtudományi Intézetben
Dr. Harangi Szabolcsot, az ELTE TTK Kőzettan-Geokémiai Tanszék vezetőjét augusztus 1-től bízták meg a Földrajz-és Földtudományi Intézet igazgatásával.

Dr. Kacskovics Imre, az ELTE  TTK dékánja és Dr. Sziklai Péter, a Kar korábbi vezetője 2019. augusztus 1-től egy év időtartamra Dr. Harangi Szabolcs vulkanológus professzort, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetőjét bízta meg az ELTE TTK Földrajz-és Földtudományi Intézet intézetigazgatói feladatainak ellátásával.

Harangi Szabolcs Budapesten született 1962-ben. 1986-ban szerzett geológus oklevelet az ELTE TTK-n, majd a Kőzettan-Geokémiai Tanszéken folytatta tudományos munkáját doktori ösztöndíjasként. 1992-ben szerzett egyetemi doktori, majd 1994-ben kandidátusi címet. 2002-ben habilitált az ELTE TTK-n, majd 2004-ben megszerezte az MTA doktora címet. 2003-tól vezeti az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékét, 2006-tól egyetemi tanár. 2018-tól -tól az ELTE Földtudományi Doktori Iskola Földtan-Geofizika Programjának vezetője. Az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport alapítója és vezetője, a kutatócsoport 2013 után idén újabb 5 évre nyert el támogatást. Szűkebb szakterülete a magmás kőzettan, a geokémia és a vulkanológia.

Munkáját számos díjjal ismerték el, többek között megkapta a Magyarhoni Földtani Társulat Semsey Andor emlékérmét, a Vendl Mária emlékérmét és a Lóczy Lajos emlékplakettet. Elnyerte a Széchenyi István Professzori Ösztöndíjat, az OTDK Mestertanár Aranyérmet és az ELTE Rektori kiválósági különdíját. 2019-től az MTA levelező tagja.

Az oktatás és tudományos munka mellett kiemelt figyelmet szentel a tudománynépszerűsítésre. Ötlete és megvalósíthatósági terve alapján nyílhatott meg 2013-ban a Kemenes Vulkánpark. Tervezője és kivitelezője a Balaton-Bakony Geopark területén 2018 végén létesült 31 megállópontos vulkanológiai tanösvényeknek, tervezője a hegyestűi kiállításnak. Vezető írója a Tűzhányó blognak, évente számos interaktív ismeretterjesztő bemutatót tart, kezdetektől fő szervezője és aktív résztvevője a Kutatók Éjszakája Vulkán Napnak.

Fotó a kinevezés átvételéről: Dr. Sziklai Péter, Dr. Harangi Szabolcs és Dr. Kacskovics Imre

Interjúnk Harangi Szabolccsal: A látszólag inaktív vulkánok alatt is lehet jelentős magma