Űrtudományi képzést indítunk

2022.08.05.
Űrtudományi képzést indítunk
Az UniSpace program keretében űrtudományi szakember képzést indít az ELTE a 2022/2023-as tanévben . A szakirányú továbbképzésen az űrtudomány és űrtechnológia alapjait, az űrélettant és táplálkozást, valamint a nemzetközi jog és az űrgazdaság alapjait is elsajátíthatják a hallgatók.

A Magyar Űrstratégia célkitűzéseivel összhangban 17 magyar egyetem konzorciumi megállapodást kötött, hogy a UniSpace program keretében négy önálló, azonban összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzést indítson. 

Az UniSpace program keretében az ELTE TTK 7 egyetemmel együttműködésben indít űrtudományi szakember képzést.

Az ELTE-n kívül a BME-n (űrtechnológiai szakember), a Debreceni Egyetemen (innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakember ) és a Közszolgálati Egyetemen (világűrpolitikai tanácsadó ) indul képzés az UniSpace program keretében.

A UniSpace program képzései három félévesek, az első szemeszter közös, azaz a hallgatók minden tudományterület releváns alapismereteit elsajátíthatják - űrtudomány és -technológia alapjai, űrélettan és táplálkozás, nemzetközi jog és űrgazdasági alapok. A második és harmadik szemeszterek képzésenként, tudományterületenként mélyítik el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteket. Emellett a hallgatók e szemeszterek során is áthallgatnak a többi szakirányra.

2024-re a UniSpace Program keretében megszerzett oklevéllel rendelkező szakemberek a hazai és a nemzetközi térben is unikális, versenyképes tudásra tesznek szert, amely a munkaerőpiacon egyedülálló elhelyezkedési lehetőséget biztosít számukra – legyen szó a köz- vagy a magánszféráról.

Az ELTE űrtudományi szakember szakirányú továbbképzésének célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek az űrtudomány alapjaival és alkalmazásaival.

A közös modulra épülő két félév során levelező munkarendben, magyar nyelven tanulhatnak a hallgatók asztrofizikát, űrfizikát, űrkémiát, megismerkednek a távérzékelés és az űridőjárás alapjaival, releváns űrbiztonsági kérdésekkel és a mesterséges intelligencia alkalmazásával az űrkutatásban. Az ELTE űrtudományi szakember szakirányú továbbképzésének szakfelelőse Dr. Lichtenberger János, az ELTE Űrtudományi és Geofizikai Tanszék professzora.

A UniSpace Konzorcium szakmai partnerei a UniSpace Programot felügyelő és irányító Külgazdasági és Külügyminisztérium; a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szaktárcája; továbbá a konzorciumvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartójaként a Miniszterelnökség.

A képzésre műszaki  természettudomány vagy informatika területen szerzett, legalább BSC diplomával 2022. szeptember 2. 18 óráig lehet jelentkezni,
a felvételi beszélgetésekre várhatóan 2022. szeptember 7-9 között kerül sor.

Bővebb információk ITT olvashatók.