Üzenet a jövőnek

2021.07.19.
Üzenet a jövőnek
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács Weiszburg Tamást, az ELTE Ásványtani Tanszék vezetőjét választotta meg elnökének. Dr. Szendrő Pétert 35 év elnökség után örökös elnöknek választották. Összefoglalónkban visszaemlékezünk a TDK mozgalom kezdeti éveire.

2021. július 6-án Weiszburg Tamást, az ELTE Ásványtani Tanszék vezetőjét választották az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnökének, aki 2021. november 25-től látja el az OTDT elnöki feladatait, az örökös elnök mandátuma is ekkor kezdődik.

Weiszburg Tamás eddigi általános alelnökként már 40 éve elkötelezetten munkálkodik a TDK és az Országos Tudományos Diákköri Konferencia hazai és kárpát-medencei építéséért. Tette ezt már fiatal oktatóként is, amelyről több írása is megjelent az Egyetemi Lapok 1982. november 8-i számába. Az 1959-1989 között kiadott egyetemi diákmagazinban, Az Eötvös Loránd Tudományegyetem lapjában 1982-ben számos cikk is napvilágot látott az ELTE Természettudományi Karán folyó TDK mozgalommal kapcsolatban, amelyek Weiszburg Tamás volt akkor is az egyik elkötelezett támogatója. 

Weiszburg Tamás 1982-ben így ír a TDK-ról:

[…] időszerűnek tűnik egy olyan javaslat, hogy a TDK-mozgalom országos szintű irányítási rendszerét változtassák meg. Hozzanak létre egy testületet, amelyben (az irányító országos szervek mellett) a felsőoktatási intézmények képviselői vannak, és amelyik a konkrét kérdésekben dönt, határozatokat hoz. E testület így, a TDK-ügyekben valóban legtöbbet tapasztalt tagságával illetékes volna döntéshozatalra, és mivel döntéseinek következményeit a tagok saját bőrükön éreznék, a gyors visszajelzés is garantált lenne.”

Az egyetemi újság két évvel későbbi számában Weiszburg Tamás megfogalmazta a TDK szekciókba szerveződő műhelyjellegű alkotómunka alapelveit: „Javasoltuk, hogy az egyes szekciókat érintő kérdések a szekciók szintjén dőljenek el, úgynevezett ágazati bizottságokban.” (Egyetemi Lapok: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem lapja, 1984. február 13.) 

Weiszburg Tamás így folytatja: Vannak emberek, akikben az ötlet és az energia egymásra talál, és akiknek tevékenysége egy-két évre fellendít egy-egy diákkört. Ezek lehetnek diákok, lehetnek oktatók. […] Hol van ma meg ez a cél? Azokon a helyeken […], ahol elhivatottságot érző hallgatók közvetlen emberi kapcsolatot építenek ki tanáraikkal. Ez persze csak akkor megy, ha a tanár rájön, hogy a tudományos diákköri tevékenység számtalan olyan cél elérését segítheti (hallgatói önállóság, önképzés igénye és lehetősége stb.) […] Miért kell mindezt leírni? Azért, mert ha lassan is megyünk, kell tudnunk, merre tartunk. E nélkül nem tudhatjuk: előre, hátra, avagy körbejárunk?”
 


Borítókép: (balról jobbra) Weiszburg Tamás, az OTDT elnöke; Cziráki Szabina, az OTDT titkára; Szendrő Péter, az OTDT örökös elnöke.