Vékony Kata nyerte a FameLab tudománykommunikációs versenyt

2020.09.17.
Vékony Kata nyerte a FameLab tudománykommunikációs versenyt
Vékony Kata, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusza, A kutyák szociális élete című előadásával nyerte a Fame Lab népszerű tudománykommunikációs versenyt, amelyet immár harmadik alkalommal rendezett meg a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary.

Inspirálóan és izgalmasan beszélni fontos tudományos témákról három percben – ezt vállalták a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary együttműködésében immár harmadik alkalommal megrendezett  tudománykommunikációs verseny résztvevői.

Eddig három FameLab versenyt rendeztek hazánkban, amelyből kettőt az ELTE Természettudományi Kar doktoranduszai nyertek: 2018-ban Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, 2020-ban pedig Vékony Kata biológus.

„A kutatónak nem érhet véget a munkája egy-egy őt izgató probléma megoldásával. Felfedezéseit el is kell tudnia magyarázni, méghozzá nemcsak a kutatótársainak, hanem az érdeklődő tágabb közönségnek is. Bonyolult dolgokról kell beszélnie egyszerűen, inspirálóan, közérthetően, és ha lehet, viszonylag röviden” – mondta a FameLab magyarországi döntőseit köszöntő beszédében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A versenyzőknek három percük volt arra, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget előadásukkal, amiben a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma is számított.

Az előadókat háromtagú bírálóbizottság értékelte, amelynek tagja volt:

  • Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, az ELTE Fizikai Intézet kutatója, a 2018-ban rendezett, első magyarországi FameLab győztese;
  • Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője;
  • Bálint Erika vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja.

Döntésük alapján a FameLab 2020-as magyarországi döntőjét

Vékony Kata biológus nyerte „A kutyák szociális élete” című előadásával,

amelyben plüsskutyák segítségével illusztrálta a háziasított kutyák társadalmi hierarchiáját.

Vékony Kata a dőntőben. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Győzelmével ő képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőn novemberben, amelyet online rendeznek meg, illetve elutazhat áprilisban az Edinburgh-i Nemzetközi Tudományos Fesztiválra.

A FameLab 2020-as magyarországi döntőjéről készült felvétel.

 

Forrás: MTA