Zöldfolyosók a Füvészkertig

2020.06.24.
Zöldfolyosók a Füvészkertig
A Természettudományi Kar botanikus kertjének igazgatója szerint ki kellene használni, hogy a pesti oldalon Józsefváros rendelkezik a legnagyobb egybefüggő zöldterülettel. Orlóci László olyan zöldfolyosókat létesítene a nagyobb parkok közé, ahol gyalogosan vagy biciklivel biztonságosan és kellemesen átszelhető lenne a kerület külső része.

Füvészkertnek nemcsak a természetvédelemben, edukációban és tudományos kutatásban van jelentős szerepe, hanem olyan zöld foltot, békés szigetet is jelent a fővárosban, amelyet érdemes megőrizni. A 2000-es évek első felében egy modern szemléletű vezetéssel folytatódott intézmény története. Az új igazgató, Orlóci László nyugat-európai mintára kezdte el egyre inkább közösségi térré fejleszteni, és megnyitotta a kertet a látogatók előtt. Korábban ugyanis hiába volt hivatalosan látogatható a Füvészkert, valójában mindig gyanakodva néztek a vendégre.

2004 óta évről évre nő a lehetőségek és programok száma a kertben és a kastélyban is. A létesítmény évente nagyjából hatvanezer látogatót fogad, ebből tízezren az áprilisi Sakura napokra, a japán cseresznyefák virágzására érkeznek. A Festetics-kastély pedig kiállítások mellett koncerteknek és zártkörű rendezvényeknek is otthont ad – tervezik az épület leválasztását a kert többi részétől, hogy akár a nyitvatartási időn túl is működhessen a természet megzavarása nélkül. Ezek mellett a füves részeken sportlehetőséget biztosítanak: heti egy alkalommal az ELTE sportklubja tart jógát az egyedülálló helyszínen.

Orlóci László úgy gondolja, hogy fontos, hogy megismertessék a gyerekeket és a felnőtteket is a növények világával, tapasztalatai szerint ugyanis

aki foglalkozik a növényekkel, az később óvni is fogja a természetet. 

A Füvészkert ezért fogadja a kerületi iskolás és óvodás csoportokat, rendszeresen tartanak nekik fitopedagógiai foglalkozásokat, a nagyobbak számára pedig városi kertészkedésre nevelő, vagy épp gyógynövények felhasználási, termesztési, ápolási módjait ismertető workshopokat szerveznek.

Az igazgató azt reméli, hogy Józsefváros lakóiban megvan az igény egy igazi zöld kerületet létrehozni. Ebbe az irányba tett lépés lehetne a Korányi utca forgalomcsillapítása, a teherautók, kamionok tényleges kitiltása, és a kerület zöld kapujának létrehozása a Korányi-Üllői sarkon. Orlóci László továbbá egy izgalmas ötletet is felvetett, ami egy, a Józsefváros külső részének összes parkját összekötő zöldfolyosó, amelyen keresztül autók kerülgetése nélkül lehetne elsétálni a II. János Pál pápa tértől a Teleki, Kálvária tereken, Fiumei úti sírkerten át a Füvészkertig, Orczy-parkig vagy akár a Népligetig. Úgy véli, hogy ez megoldható forgalomkorlátozással vagy akár olyan zöld felüljárókkal is, mint az autópályák fölött a vadátkelők.

Forrás: elte.hu