A gyógyszerfejlesztő konzorcium tagjai és feladataik

2020.04.04.
A gyógyszerfejlesztő konzorcium tagjai és feladataik
Háromszázmillió forint támogatást kapott a koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésére az a magyar konzorcium, amelyet az ELTE TTK Immunológiai Tanszéke vezet. A csoport működését Kacskovics Imre dékán koordinálja, aki most videóban beszél az elmúlt hetek eredményeiről és a fejleményekről.

Az interjúsorozat első részében az elte.hu arról kérdezte Kacskovics Imre immunológust, pontosan milyen feladatokat látnak el a konzorcium tagjai. A dékán a videó második részében arról, beszél, hogy az ELTE Természettudományi Karán genetikusokból, immunológusokból, virológusokból és járványtani szakértőkből álló hatfős csoport hogyan vesz részt a koronavírus elleni gyógyszerkészítmény kifejlesztésében. A sorozat utolsó részében Kacskovics Imre elmondja, hogyan védekezhetünk a vírus ellen, mik a tünetek és milyen kísérletek folynak világszerte egy hatékony gyógyszer kifejlesztésére. 

Kacskovics Imre az ELTE Természettudományi Kar dékánja és az ELTE TTK Biológiai Intézet Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. 1987-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen, majd 1998-ban ugyanitt doktori fokozatot szerzett, 2005-ben habilitált. 1987-től az Állatorvostudományi Egyetemen dolgozott. 1991–1994-ig az Egyesült Államokban az Iowai Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén, 1995–2004 között a Karolinska Intézetben, Stockholmban kutatott. 2006-ban került az ELTE-re, ahol az Immunológiai Tanszék munkájába kapcsolódott be. 2013-ban lett az MTA doktora, 2015 óta tanszékvezető egyetemi tanár. A Magyar Immunológiai Társaság elnöke, a poliklonális és monoklonális ellenanyagok fejlesztésén dolgozó ImmunoGenes alapítója. 2010-ben az ELTE Innovatív Kutatója elismeréssel, 2012-ban Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjjal tüntették ki.

Kapcsolódó cikkek