A hét műtárgya: A Diána-majom

2022.03.28.
A hét műtárgya: A Diána-majom
Az ELTE Természetrajzi Múzeum alapításának 20. évfordulója alkalmából hetente bemutatunk egy-egy érdekes múzeumi példányt. A hét műtárgya most a Diána-majom (Cercopithecus diana). A kiállításon látható példány a londoni Edward Gerrard & Sons cégtől 1872-ben vásárolt húsz kitömött emlős preparátum egyike, idén 150 éve Egyetemünk gyűjteményének féltett kincse.

Margó Tivadar zoológia professzor a 19. század második felében virágoztatta fel a gyűjteményt és tette Európa-hírűvé. Ennek eléréséhez a legelismertebb, neves preparátorműhelyek készítményeit vásárolta meg az Egyetem részére, gondosan összeválogatva az állatvilág sokféleségének bemutatását legjobban szolgáló állatcsoportokat, fajokat.

A Diána-majom a cerkófmajmok közé tartozik.

Nevét a homlokán húzódó vízszintes fehér sávról kapta, amely a római mitológiában Diána istennő íjára emlékeztette a faj leíróját.

A preparátum egy faágon kapaszkodó állatot ábrázol, jól érzékeltetve tipikus élőhelyét, az esőerdők lombkoronaszintjét. A Diána-majom kecses, akrobatikus mozgású állat, hosszú farokkal és végtagokkal, színezete még százötven év távlatából is feltünő: bundája zömében fekete, de háta barnásvörös, mellkasa, torka és szakálla fehér, továbbá mind a négy lábán megfigyelhető egy fehér sáv.

A preparátum szürkülő színei mutatják ugyan az eltelt másfél évszázadot, de ettől eltekintve kiváló állapotban maradt fenn, forradalmak háborúk, raktározások és szállítások kereszttüzében. Pótolhatatlan preparátumról van szó, minden tekintetben: földrajzi elterjedése ugyanis nagyjából a Guineai-öböl északi partjának fogyatkozó esőerdeire korlátozódik; a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján ezért a “veszélyeztetett” kategóriában szerepel.

Az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításainak 20 éves jubileumi rendezvénysorozatára összeállított hét műtárgya sorozat darabjai megtekinthetők a kiállításokon. Különleges hétvégi nyitvatartás: 2022. április 23-án, május 14-én és június 11-én (szombaton) 15 és 19 óra között.

A Hét Műtárgyaként a múlt héten a telepes korallt mutattuk be, azt megelőzően pedig a Pallasit meteoritot.