Egy homokszemből megfejteni a világot

2020.02.19.
Egy homokszemből megfejteni a világot
2020. február 11. és 13. között az ELTE Természettudományi Karon került megrendezésre az ENeRAG H2020 EU rövidkurzusa a fluid-kőzet kölcsönhatások izotópgeokémiájáról, Short course on isotope geochemistry of fluid-rock interaction címmel.

Az ingyenes, intenzív három napos kurzuson neves nemzetközi és hazai előadó gárdától tanulhattak a résztvevők: az előadók közül Hugh O’Brien, Yann Lahaye és Molnár Ferenc a Finn Geológiai Szolgálattól, Holly Stein a Colorado State University-ről, Pécskay Zoltán az MTA-Atommagkutató Intézettől, Demény Attila pedig a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Földtani és Geokémiai Intézetétől érkezett. Az 30 résztvevő közül legnagyobb számban az ELTE hallgatói és oktatói voltak, de érkeztek a kurzusra a Karlsruhe Institute of Technology, a University of Milan részéről, továbbá a Szegedi Tudományegyetemről is.

A kurzus célja a legújabb izotópgeokémiai technológiák megismerése, hidrotermás rendszerekre való alkalmazási lehetőségeinek bemutatása volt.

A H2020-as projekt koordinátora, Mádlné Dr. Szőnyi Judit nyitotta meg az eseményt február 11-én reggel. A nap hátralevő részében pedig Hugh O’Brien tartott előadást az izotópgeokémia alapjairól, a mérésekhez szükséges műszerekről. Délután az egyes ásványok alkalmazhatóságáról kapott a hallgatóság információkat, mind oxid (pl. magnetit), szulfid (pl. kalkopirit, pirit, szfalerit) és szilikát (pl. turmalin) témában. Ezenfelül a fluidzárványok nyomelemtartalmának meghatározását és a gyémántok eredetét is érintette az előadó.

A kurzus második napján Yann Lahaye vezette be a hallgatóságot a műszerek világába, illetve azok alkalmazhatóságairól, korlátairól is átfogó, de egyben részletes képet adott a nem tradicionális és a radiogén izotópvizsgálatokon, valamint az U-Pb kormeghatározáson keresztül. A nap során Demény Attila a tradicionális stabilizotópok történetéről és legmodernebb alkalmazhatóságukról tartott előadást.

Az utolsó nap izgalmas témái közül Holly Stein szulfid ásványok radiometrikus korolásának lehetőségeit prezentálta, Pécskay Zoltán a K-Ar és Ar-Ar módszert, Molnár Ferenc pedig finn és magyar esettanulmányok ismertetésével hozta közelebb a 3 napban megismert módszereket.

Részletek: enerag.elte.hu

Kapcsolódó cikkek