Egyre népszerűbbek az ELTE TTK képzései

2020.04.10.
Egyre népszerűbbek az ELTE TTK képzései
A jelentkezési adatok megerősítik, hogy az ELTE Természettudományi Kar képzései népszerűek a diákok körében, mivel sokat nőtt az elsőhelyes jelentkezések száma.  A diákok szívesen választanak a Kar sokszínű képzési kínálatából, ugyanis az intézmény által kiadott diploma nemcsak a hazai, de a nemzetközi munkaerőpiacon is értékes. 

A jelentkezési adatok megerősítik, hogy a diákok számára jó befektetés az ELTE-n szerzett természettudományos diploma, ezért szívesen választják az ország legnépszerűbb természettudományi karát a felsőfokú tanulmányaikhoz. Az ELTE TTK-ra jelentkezett diákok száma annak ellenére nőtt, hogy a tavalyihoz képest országosan mintegy 20%-kal, vagyis 20 000 diákkal kevesebb jelentkezett a felsőoktatásba. A Természettudományi Karon idén tapasztalható növekedés azért is kiemelkedő, mert a korábbi években a jelentkezők száma csökkenő tendenciát mutatott.

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 91 460-an jelentkeztek, többségük állami ösztöndíjas formában kíván továbbtanulni, a legnépszerűbb egyetem továbbra is az ELTE – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből. Az ELTE-re az előző évhez képest többen, 13 513-an jelentkeztek első helyen. Így az Egyetemünk lett újra a legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény

A természettudományos képzések iránt világszerte és hazánkban is csökken az érdeklődés, ennek ellenére az ELTE TTK-ra beadott elsőhelyes jelentkezések száma 53 fővel nőtt. Ezzel

Karunk hazai részaránya a természettudományos képzési területen minden korábbinál magasabb (48%).

Különösen kiemelkedő, hogy az ELTE Természettudományi Kar mesterképzéseire az előző évhez képest 73 fővel többen jelentkeztek első helyen.

Az ELTE Természettudományi Karra első helyen jelentkezők száma (alap-és mesterképzésre jelentkező diákok száma együttesen)
2019. évben 1102 fő
2020. évben 1155 fő

Eredményes mesterképzések

A mesterképzésre jelentkező hallgatók kiemelkedően magas, 20%-os növekedése azt mutatja, hogy hallgatóink elégedettek az alapképzésünkkel és tanulmányaik befejezéséhez szívesen választják továbbra is az ELTE Természettudományi Karának valamely mesterszakját.


Az ELTE Természettudományi Kar valamennyi alap- és mesterszakján nőtt
az első helyen jelentkezettek száma 2020-ban.

"Az ELTE TTK vezetői nevében köszönöm hallgatóink bizalmát és biztosítjük Önöket, hogy ezt követően is azon dolgozunk, hogy képzéseink a legnagyobb mértékben megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak, még ebben a nehéz helyzetben is" - mondta Kacskovics Imre dékán, reagálva a jelentkezettek magas számára.

Az ELTE TTK vezetése az elmúlt hónapokban olyan

reformtörekvéseken dolgozott, amely többek között kiterjed az oktatási struktúrára, a tananyagra, a vizsgák számára, a tehetséggondozásra, valamint az ügyintézés hatékonyságára is.

A Kari Tanács ezért 2020. márciusban elfogadta azt az alap- és mesterszakokat is érintő átfogó oktatási reformcsomagot, amellyel egyszerre kívánják javítani az oktatási tevékenység finanszírozási egyensúlyát, valamint modern oktatási gyakorlatok és elvek bevezetésével növelni az oktatás hatékonyságát.

Távolléti oktatás a Természettudományi Karon

Ugyan a hallgatók és az oktatók elé is új kihívásokat állít a távolléti oktatás bevezetése, a Kar minden lehetséges eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a hallgatók továbbra is kiváló oktatásban részesüljenek és könnyen követhető, átlátható elektronikus tananyagokkal lássák el a diákokat. "A célunk az, hogy a féléve mindenkinek teljesíthető legyen" - emelte ki a dékán arra utalva, hogy minden hallgatónak megadják a szükséges segítséget a vizsgák sikeres teljesítéséhez.

Bár jelentős kihívás a labor- és terepgyakorlatok átszervezése, a Kar és az intézeteink vezetői részletes tervet dolgoznak ki azok pótlására. Már most jelentős lépéseket tettek annak érdekében, hogy a tananyaghoz szükséges laborban lejátszódó folyamatokat bemutassák a hallgatóknak: biztosítják a oktatóink számára a kurzusok tananyagához szükséges kísérletek, laborban történő folyamatok professzionális videófelvételének és editálásának lehetőségét. Ezáltal a Kar oktatói

az elektronikus tanagyagokat a kísérletekről készült videófelvételekkel még érthetőbbé és színesebbé teszik.

Ha a járványügyi veszélyhelyzet miatt változna az idei általános felvételi eljárás, arról az Oktatási Hivatal haladéktalanul értesíti az érintett diákokat. A ponthatárok, felvételi eredmények kihirdetésének tervezett dátuma 2020. július 23.