Elhunyt Holló-Szabó Ferenc, a matematika lánglelkű lovagja

2022.12.13.
Elhunyt Holló-Szabó Ferenc, a matematika lánglelkű lovagja
Megrendülten és a legmélyebb fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett kollégánk, Holló-Szabó Ferenc, az ELTE Természetrajzi Múzeumának muzeológusa, a Magyar Matematikai Múzeum megalkotója és vezetője, súlyos betegség után, 2022. december 4-én elhunyt.

HOLLÓ-SZABÓ FERENC (1965−2022)
muzeológus, gyűjteményvezető,
ELTE Természetrajzi Múzeum

Nehezen felfogható és talán fel sem dolgozható veszteség érte az ELTE polgárait. Holló-Szabó Ferenc, az ELTE Természetrajzi Múzeumának muzeológusa, okleveles matematika tanár 2022. december 4-én, életének 57. évében távozott közülünk. Harminc évet töltött az ELTE kötelékében, emellett szinte folyamatosan szerepet vállalt a közoktatásban, és a tudomány népszerűsítésében itthon és a határainkon túli magyar közösségekben is.

Egy mindig pozitív, lelkes és vidám, a matematikáért bolondulásig rajongó kollégát veszítettünk el személyében, aki mindig kész volt arra, hogy rajongását a matematikáért, a természetért és a hazáért környezetére is ráragassza. Mindenben és mindenkiben csak a jót és az előrelépés lehetőségét látta. Életében kiemelt szerep jutott nagy családjának is: példát mutatott nekünk abban is, ahogyan élt, amilyen értéket, összetartó és megtartó szerepet tulajdonított a családnak az ember életében.

A MAMA, azaz a Magyar Matematikai Múzeum megalkotásával létrehozta a matematika kézzelfogható, szemléletes kincstárát, és maga köré gyűjtötte a matematikáért lelkesedők laikus és szakértő közösségét is. Rendhagyó, lelkesítő, az élet szeretetére nevelő, és a fiatalok helykeresését támogató tanárságát 2019-ben Ericsson-díjjal ismerték el.

Holló-Szabó Ferenc 2022. október 17-én, az ELTE ALUMNI programján vezeti be a látogatókat a matematika varázslatos világába.

Múzeumi rendezvényeinken ő volt a „stand-up matematikus”, óvodásoktól a nagyszülőkig mindenki számára élvezetessé, varázslatossá, élővé és kézzelfoghatóvá tette a matematikát.

A 2022-es Múzeumok Éjszakáján egy hirtelen jött betegség miatt töröltük programjait. Sosem felejtem el a fiatalok csalódottságát, akik csak miatta, vagy inkább érte látogattak el rendezvényünkre. A veszteségben mindannyiunknak az adhat erőt, ha felismerjük, milyen szerencsések vagyunk, hogy ismerhettük őt, és megtapasztalhattuk jóságát, ember- és életszeretetét. Vigyük magunkkal e kincseket, őrizzük emlékét szívünkben és tetteinkkel!

Holló-Szabó Ferencet 2022. december 21-én, szerdán, 11 órakor a Magyar Szentek Templomának urnatemetőjében helyezik örök nyugalomra.

A Természetrajzi Múzeum 2023 tavaszán szervez emléknapot, ahol a matematikát kedvelőket a Holló-Szabó Ferencre való emlékezés kovácsolhatja újra közösséggé.  


A visszaemlékezést Dr. Harman-Tóth Erzsébet, az ELTE Természetrajzi Múzeum igazgatója készítette.

A Holló-Szabó Ferencre való emlékezést segíti a Matematikai Gyűjteményről 2021-ben született, személyes hangvételű cikke, valamint a róla elérhető cikkek, felvételek: