Fehérjedal

2018.12.13.
Fehérjedal
A különböző fehérjetudományi szakterületeket hálózattá szervező és megerősítő MedInProt Program „Fehérjedal”-t készített középiskolások számára a tudományterület népszerűsítéséért. A dal az ELTE és az MTA szakmai támogatásával készült, Perczel András egyetemi tanár szakmai vezetésével.  

A fehérjedal egy tudományos igényességgel - egy fehérjekutató ötlete alapján - megkomponált, mégis hangvételében könnyed zenei és képi alkotás, amely segítheti a fiatalok és érdeklődők figyelmét a fehérjemolekulák felé irányítani.

A dalt a MedInProt Fehérjetudományi Együttműködési Program készítette, az ELTE és az MTA szakmai támogatásával, melynek célja, hogy

a fehérjetudományokat közelebb hozza a középsikolásokhoz

és a könnyed műfaj által megismertesse velük annak jelentőségét.

Magyarország nagy lépésekkel csatlakozik azon országok gyógyszeriparához, amelyekben a hagyományos szerves kismolekulák előállítása mellett, a fehérjék részesedése egyre nő. A hazai Gyógyszeripar számos vállalatában - például a Richter Gedeon NYRT. - a fehérje előállítása, tisztítási, és forgalmazási kapacitása évről évre növekszik. Ehhez azonban jól képzett diplomás munkaerőre is szükség van. Palkovics László 2016-ban ezért támogatta

a fehérjetudományi gyógyszerész-technológus mesterszak beindítását az ELTE Természettudományi Karán.

Az ELTE TTK hagyományos januári felvételi nyílt napján az érdeklődő diákok tovább építhetik és kézbe vehetik ezeket a fehérjéket és megismerkedhetnek a nálunk folyó kutatásokkal. 

A fehérjedalt Wolf Kati és Harsányi Levente készítették az ELTE és az MTA szakma együttműködésével. Szakmai vezető: Prof. Perczel András

A Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program (MedInProt)  célja a különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása,

a versengő együttműködés gyakorlatának meghonosítása, a szakterületi szinergizmus katalizálása,

valamint a már elismert kutatók együttműködésének segítése. A programot a Magyar Tudományos Akadémia támogatja, és jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont együttműködésével valósul meg. A kuratórium elnöke Perczel András egyetemi tanár, az MTA–ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport vezetője.

"Sziasztok! Molly vagyok, teljes nevemen Molly Cular, a molekuláris kémia megszállotja, fehérjekutató. A barátom pedig Pro10, a fehérjesrác. Mi fogunk Titeket elkalauzolni a fehérjekutatás legalapvetőbb fogalmai között. Elsőként hadd mutassuk be nektek a fehérjék életéről szóló dalunkat, ami nem más, mint egy rövid, Wikipédia szócikk-szerű megfogalmazása a témának egy rap-dalban. Legyünk együtt a kémia rajongói.

Dalszöveg
Pro10: -Szia-mia! Na mi a kémia? Plazmacica: - Hagyjál már, azt sem tudom kinek vagy a fia. Villantsál valamit, hogy megérje! Pro10: - Szivi, én vagyok a fehérje. Pro10: Azt mondják rólam: "-Hát haver, ez a pali mer!" És így is van! Mert én vagyok a lineáris polimer. Enyém a sejted, baby! Már sejted, hogy nem tudsz nélkülem élni?! Úgy tele vagyok, hogy elakad a szavad. Kitömik a zsebemet az aminosavak. Többszintes ház a térszerkezetem! Plazmacica: -Bizsereg a szervezetem. Pro10: A, M, I, N, O mint amino! Aki nő meglát, dől, mint a dominó, vagy kötődne, mint egy peptid-túsz, hisz proteinogénből van bennem húsz. Non-stop partyzom, miközben szünetet nem hagyok. A bakelit pörög, a nevem az görög. A protein én vagyok!

Molly: YEAH-YEAH, FEHÉRJE! TE VAGY AZ ÉLET REMÉNYE. EZ TÖBB MINT SZOMBAT ESTI LÁZ. KUTATOM, MERRE JÁRSZ! YEAH-YEAH, FEHÉRJE! MIKROSZKÓPBÓL LENÉZVE RÁ KELL JÖJJEK, MEG KELL, HOGY ÉRTSEM MIT MIÉRT CSINÁLSZ!

Pro10: Hip-hop! Az életem rövid. Egy hét vagy egy szekundum. Tudod, a nagy karriert nekem időprésben muszáj befutnom, mivel tikk-takk, eljön a nap, s egy perc alatt véget ér a napi rutin s majd közrefog, mint “jóbarát” egy csapatnyi ubikvitin. Hahó, fiúk! Na, álljunk meg egy szóra! Mi ez a hely? Ubikvitin: -A proteaszóma! Pro10: Ne már, haver! Most vége van a dalnak? Ubikvitin: -Tudod, a fehérjék korán halnak. Pro10: Na jól van, akkor hidrolizáljunk! Ma éjjel szétesem. Nem-nem-nem-nem hezitálok. Szintetizálok. Így örökké létezem!

Molly: YEAH-YEAH, FEHÉRJE! TE VAGY AZ ÉLET REMÉNYE. EZ TÖBB MINT SZOMBAT ESTI LÁZ. KUTATOM, MERRE JÁRSZ! YEAH-YEAH, FEHÉRJE! MIKROSZKÓPBÓL LENÉZVE RÁ KELL JÖJJEK, MEG KELL, HOGY ÉRTSEM MIT MIÉRT CSINÁLSZ!

Pro10 és az Ubikvitinek szerepében: Harsányi Levente. Molly és Plazmacica szerepében: Wolf Kati. Hangszerelés, billentyűs hangszerek: Juhász Attila. "Jack" Szólógitár: Kékkői Zalán. Ritmusgitár: Orbán Tamás. Vokál: Bakó Krisztina. Hangmérnök: Papp Endre. Grafika és animáció: Szeifert Orsolya. Utómunka és vágás: Köllő István. Smink: Wolf Kati és Szilágyi Domino Írta és rendezte: Orbán Tamás.

A Fehérjedalról írt még az NLCafe, Index és az MTA.