Jelenléti oktatással és megújult tantervekkel indul a félév

2022.09.12.
Jelenléti oktatással és megújult tantervekkel indul a félév
Jelentősen emelkedtek a felvételi ponthatárok az ELTE Természettudományi Karán, így az intézmény nemcsak országos részarányát, hanem a felvett hallgatók kiválóságát tekintve is megerősíthette vezető szerepét. Szeptembertől megújult tantervekkel indul a jelenléti képzés az ELTE TTK minden szakán.

Az első helyes jelentkezési számok és a felvételi adatok szerint az ELTE TTK idén növelte népszerűségét a felvételizők körében. Olyan időszakban emelték jelentősen az oktatott szakok felvételi ponthatárát, amikor világszerte egyre kevesebben érdeklődnek a természettudományok iránt. Kockáztattak, de végül nyertek: az elmúlt évekkel összevetve az idei felvételi ponthatárok átlagosan közel hatvan ponttal emelkedtek, és ennek ellenére nem csökkent jelentősen a felvett hallgatók száma. A legjobbak szeretnének az ELTE Természettudományi Karán tanulni.

2019-hez viszonyítva idén a biológia esetében 87, a fizika és a földrajz esetében 55, a kémiai és a földtudományok esetében 59, környezettan esetében 53, míg a matematika esetében 44 ponttal több kellett a sikeres felvételihez.

Ezek a számok egyértelműen a természettudományok presztízsét visszaadó ponthatárokat mutatnak. 

„Az ELTE Természettudományi Kar stratégiai célkitűzése, hogy a természettudományi képzési területen az ország legkiválóbb jelentkezői lépjenek be a Kar képzéseire” - indokolta a pontszámemelést Kacskovics Imre dékán. Ennek megfelelően sorozatban immár a negyedik évben került sor az alapszakos felvételi ponthatárok emelésére és az adatok igazolják a stratégiát. „A felvételi adatok alapján büszkék vagyunk arra, hogy a legjobbak minket választanak” - mondta a dékán.


Az ELTE TTK tanévnyitó ünnepsége 2022. szeptember 1-én.

Az idei felvételi adatokból kitűnik, hogy az ELTE TTK – az évek óta emelkedő felvételi pontszámok ellenére - soha nem látott mértékben növelte részesedését az országos természettudományos képzési palettán a jelentkezői létszám tekintetében.

A felvett hallgatók pontszáma kiemelkedően magas: a teljes Karra vonatkozóan 438 pontos átlagpontszámmal kerültek be.

„Ez öröm, ami felelősséggel társul. Az ország legjobb hallgatói minket választanak és az elvárásoknak meg kell felelnünk. Az elmúlt években a Karon elindított reformok keretében valamennyi alapképzési és osztatlan tanári szakunk megújult, csakúgy, mint a mesterképzési szakok többsége” - emelte ki Müller Viktor oktatási dékánhelyettes.

Merőben más tanterv alapján tanítanak idén szeptembertől, hogy a 21. századi munkaerőpiac elvárásainak megfelelő szakembereket képezzenek.

Jelentősen csökkentették a kontaktórák számát, és növelték az aktív tanulási módszerek részarányát;

átjárható kurzusokat vezettek be, hogy elősegítsék a hallgatói mobilitást és a külföldi kurzusok elfogadtatását; beépítették a csoportmunkát a tantervbe, a tanári szakokon pedig az életközeli, a közoktatás gyakorlatában használható tudás és készségek átadására helyezték a hangsúlyt.

Az ELTE TTK jelenléttel indítja az oktatást ősztől. Kacskovics Imre dékán kihangsúlyozta, hogy a személyes laboratóriumi oktatás jelentősége a természettudományos képzésben elvitathatatlan, ezért mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az oktató és kutatómunka továbbra is zavartalan megvalósulhasson az ELTE TTK-n.

ELTE TTK Tanévnyitó 2022

ELTE TTK Tanévnyitó 2022

0

/

0

0

/

0