Lencsevégen kutatásaink sokszínűsége

Videóverseny a természettudományok népszerűsítéséért

2020.09.15.
Lencsevégen kutatásaink sokszínűsége
A nyár folyamán az ELTE TTK Tudományos Diákköre videóversenyt hirdetett a hallgatók körében a természettudományok népszerűsítéséért. A szakmai zsűri összesen 26 beérkezett pályamunkát értékelt, melyek az agy működésétől kezdve a múltbeli éghajlatváltozáson át az optimális vírustesztelésig lefedték a természettudományok valamennyi területét. 

A tudomány sikere nagyban függ a tudománykommunikáció hatékonyságától. Ezt felismerve döntött úgy az ELTE TTK Tudományos Diákköri Tanácsa, hogy a Kar hallgatói körében videóversenyt hirdet. A szervezők célja volt, hogy a videóverseny által a hallgatók gyakorlatot szerezhessenek a tudományos tartalmú, ismeretterjesztő videók összeállításában. A pályázati kiírás szerint a hallgatók kutatási területüket mutathatták be saját készítésű videóban, három kategóriában, maximum 3 percben.

A Tudományos Diákköri Videó Versenyre 26 pályamunka készült, amelyek együttvéve több, mint 10 000 megtekintéssel bírnak a YouTube videómegosztón. A változatos témájú videók

közérthetően mutatják be többek között az agy működését, a múltbeli éghajlatváltozást vagy az optimális vírustesztelést.

A szervezők és a díjakat biztosító ELTE TTK Tudományos Diákköri Tanács a verseny által kívánta ösztönözni a hallgatókat az első tudományos dolgozataik írására (TDK) és a későbbi tudományos pályára, valamint a kutatómunkára.

Az elkészült videókat kiváló, tudománykommunikációban és tehetséggondozásban jártas zsűri értékelte:

 • Müller Viktor (ELTE TTK oktatási dékánhelyettes, elméleti biológus),
 • Gózon Ákos (Élet és Tudomány és Természet Világa főszerkesztő),
 • Draskoczy Eszter (Ökológiai Kutatóközpont kommunikációs vezető),
 • Laza Bálint (SZTAKI kommunikációs vezető),
 • Gimes Júlia (Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezető),
 • Gilicze Bálint (MTA tudományos újságíró, MTA Podcast),
 • Gáspár Merse Előd (Qubit rovatvezető, tudományos újságíró, fizikus), ű
 • Zsiros Róbert László (Szertár, tudománykommunikációs szakértő),
 • Andics Attila (Popular Science Video Workshop, kognitív idegtudós),
 • Pintér Gergő (Matemorfózis, matematikus)
 • Horváth Ákos (ELTE TTK tudományos diákköri vezető, fizikus).

A járványra való tekintettel a verseny teljes egésze és az eredményhirdetés is online térben zajlott. Három kategóriában osztott helyezéseket a szakmai zsűri: külön mezőnyben indult a kész kutatómunka, a kutatási terv, illetve a kutatásra érdemes tudományterület ismertetése. Közös mezőnyben indultak a szakok: a biológia, kémia, fizika, földtudomány és matematika. A kategóriagyőztesek 50.000 Ft értékű díjat kaptak.

Hegyesi Eszter nyerte a "saját eredmény, videóabsztrakt" kategóriát. Ásványtani kutatásában gipszkristályok világító zárványait vizsgálja, azok eredetének rekonstruálására törekedve. Előadásának mind szövegezését, szerkesztését, mind technikai megvalósítását dicsérte a zsűri. 

Ullaga György nyerte a "téma ismertetése, liftbeszéd" kategóriát. Témája egy ismert genetikai hátterű, ritka emberi betegség zebrahalakban való vizsgálata. A zsűrit megnyerte az előadás szerkezete és a hallgató humorérzéke.

Heszler Bernát nyerte a "kutatási terv" kategóriát. Terve két földtörténeti klímaváltozás, egy hőmérsékletet és egy oxigénszintet érintő, nyomon követése a kőzetekben. A zsűri értékelte a jól összefoglalt célokat, a videóban elhelyezett rajzokat, és a lelkes előadásmódot.

A verseny további díjazottjai.