Müller Viktor: COVID-19 az evolúció tükrében

Müller Viktor: COVID-19 az evolúció tükrében
05/07

2021. május 07. 16:00 - 17:00

Teams, Online

05/07

2021. május 07. 16:00 - 17:00

Teams, Online


Dr. Müller Viktor biológus, az ELTE Természettudományi Kar dékánhelyettese a Biológiai Intézet Élő Adás elnevezésű programsorozat keretében tart előadást azokról az általános törvényszerűségekről, amelyek a kórokozók evolúcióját irányítják.

Az evolúció egyik legdrámaibb, szemünk előtt zajló példája a kórokozók gyors alkalmazkodása a körülmények megváltozásához, ami a fertőző betegségek változását is maga után vonja. A COVID-19-járványhoz kapcsolódóan az előaadó részletezi azokat az általános törvényszerűségeket, amelyek a kórokozók evolúcióját irányítják. Bemutatja továbbá,

hogyan értelmezhetjük az új vírus nyaktörő sebességű evolúcióját, illetve milyen jóslásokat tehetünk a járvány jövőjére nézve.

Végül összefoglalja, hogy mit tudunk, és mit nem tudunk a vírus eredetével kapcsolatban.

Az ELTE vezetői, illetve az oktatók és hallgatók közös érdeke, hogy a beoltottság növekedésével az élet – és benne az oktatás – minél előbb visszatérhessen a korábban megszokott kerékvágásba. Az Egyetem elkötelezett ebben a kérdésben és tudományosan megalapozottnak tartja, hogy a COVID-19 pandémia elleni védekezés legfontosabb eszköze a védőoltás. Magyarországon számos védőoltás áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan védenek. Oltakozzunk!
 

LINK a csatlakozáshoz.

Az Élő Adás sorozat keretében a robbanásszerűen fejlődő biológiatudomány különféle területeiről kapunk híreket. Az élőlényeket alkotó molekulák rejtett világától a sejtek és az egyedek szintjén át egészen a fajok sokaságából felépülő életközösségekig mutatja meg a legizgalmasabb és legújabb kutatási eredményeket, és hívja fel a figyelmet a még megválaszolatlan kérdésekre. A közérthető, középiskolai ismeretekkel is befogadható előadások ingyenesek és nyilvánosak.