Szakmánk címere: a retorta

Szakmánk címere: a retorta
12/01

2022. december 01. 17:00

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem

12/01

2022. december 01. 17:00 -

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem


Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit.

Retorta, alembik, atanor. Az alkímia misztikus időszakának régi csengésű elnevezései. Mik voltak, hogyan működtek ezek a régi eszközök melyeket csak megsárgult papiruszokról ismerünk? Hogyan dolgoztak velük szakmánk ősei sokszáz évvel ezelőtt? Meglepő módon, ilyen történelmi kérdések vizsgálata nagyon hasznos lehet a ma diákjainak is: sokat tanulhatunk a laboratóriumi folyamatokról (például a desztillációról), és megérthetjük, hogy miért úgy néznek ki a modern lombikok, desztilláló készülékek, ahogy ma készen kapjuk őket. Természetesen az előadás alatt ki is próbáljuk ezeket az ősi edényeket: igazi alkimista munka vár ránk az "Alkímia Ma" előadáson!

Előadó és kísérletek: Kóczán György vegyész, az ELKH Peptidkémiai Kutatócsoportjának munkatársa

Kivételesen az előadást követően kb. 18.45-kor lesz a december 15-i Alkímia Ma nyilvános felvétele - közvetítés nélkül. (Róka András: Faraday karácsonya) Tehát: aki vállalja, hogy december 1-én eljön az Eötvös terembe, az 4 órán keresztül élvezheti a látványos kémiát, először Kóczán György, aztán Róka András tolmácsolásában.

A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

ELTE TTK Kémiai Intézet

Népszerű kémia

Youtube