20 évesek az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításai

2022.06.21.
20 évesek az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításai
A jubiláló múzeumot 2022. június 17-én egyetemi vezetők, valamint a múzeum korábbi és jelenlegi munkatársai köszöntötték.

Az ünnepséget megelőző tárlatvezetésen a múzeum munkatársai a gyűjteményeket bemutatva kiemeltek néhány itt őrzött, különleges műtárgyat. Ilyen például az összeesküvés áldozatául esett Árpád-házi herceg, Macsói Béla karddal összevagdalt koponyája, az első Földön kívüli eredetűként azonosított kőzet, egy pallasit meteorit vagy a matematikai érettségi feladatok gyűjteménye 1893-ból.

Borhy László elmondta, az egyedülálló gyűjtemény az egyetem csodálatos öröksége, amelyet folyamatosan óvni és gyarapítani kell. Az ELTE rektora egyben köszönetet mondott a múzeum dolgozóinak példaértékű, évtizedes munkájáért is. Kacskovics Imre köszöntőjében hangsúlyozta, a Lágymányosi Campus tele van felfedezésre váró, rejtett kincsekkel: a múzeum különböző gyűjteményei fantasztikus élményt nyújtanak laikusoknak és oktató-kutatóknak egyaránt. Kecskeméti Tibor nyugalmazott múzeumi szakfelügyelő felidézte a múzeum költöztetésének fontos pillanatait, valamint arra biztatta az iskolásokat, hogy jöjjenek el a múzeumba, ismerkedjenek meg a páratlan gyűjteménnyel.

A múzeum korábbi igazgatója Weiszburg Tamás köszönetet mondott egykori és jelenlegi kollégáinak, valamint a mindenkori egyetemvezetésnek azért, hogy mindig hittek a gyűjteményben és fáradhatatlanul dolgoztak és dolgoznak érte. Harman-Tóth Erzsébet igazgató elmondta, hogy a múzeum az egyetemi közösség olyan kovásza, amely összekapcsolja az egyetem tudományos-oktatási tevékenységét és ismeretterjesztő feladatait is. Felidézte, hogy a múzeum vezetője kezdetben Zboray Géza volt. Az ünnepség résztvevői egy időkapszulát is összeállítottak, amelyet harminc év múlva nyitnak majd ki.  

A Természetrajzi Múzeum különleges programokkal készül a június 25-i Múzeumok Éjszakájára, a részletek itt olvashatók.

Forrás és további képek: ete.hu