A hét műtárgya: Matematikai érettségi feladatok 1893-ból

2022.05.31.
A hét műtárgya: Matematikai érettségi feladatok 1893-ból
Az ELTE Természetrajzi Múzeum megnyitásának 20. évfordulója alkalmából hetente bemutatunk egy-egy érdekes múzeumi példányt. A Múzeum tárai közül nem hiányozhat a Matematikai Tár sem, amely lényegében az ország első matematikai múzeuma. A matematikai gyűjtemény egyik gyöngyszeme egy százéves könyvritkaság, amely küllemében is magával ragadó.

Szerzői között megtaláljuk Beke Manót a magyar matematika-tanítás megkerülhetetlen alakját! Rátz László, Mikola Sándor, Beke Manó és sok más neves tudóstanár fáradhatatlanul, és mint később kiderült, igen eredményesen dolgoztak a matematikaoktatást versenyképessé tevő reformon. Az 1800-as évek végén kezdték el a helyzet tisztázását. Összegyűjtötték többek között az érettségi vizsgálati feladatokat. Az érettségi feladatok összeállítása akkor még az egyes középiskolák feladata volt. A példák minősége iskolánként változhatott, így az egységesítés szükségessé vált. Meg is jelent

az „Érettségi vizsgálati mathematikai feladatok gyűjteménye”.

A több mint ezer feladatot tartalmazó kötetet 1893-ban adták közre! Ez a kiadvány lett a reformok egyik kiindulópontja. Nagyon érdekes és tanulságos olvasmány.

Az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításainak 20 éves jubileumi rendezvénysorozatára összeállított hét műtárgya sorozat darabjai megtekinthetők a kiállításokon.
Különleges hétvégi nyitvatartás: 2022. június 11-én (szombaton) 15 és 19 óra között. 
Előtte 13 órától az Év földtani fajait bemutató előadóülésre is mindenkit szeretettel várunk.

A Hét Műtárgyai sorozatban korábban egy óriáskagylót, egy cementréz patkó lenyomatotegy tízlábú rák maradványát, a csaroitot, a cinnabaritot, a Sokolowia buchsii kagylót, a telepes korallt, a Pallasit meteoritot, a Diána-majmot, egy különleges koponyát és a töviskorona tengericsillagot mutattuk be.