Az ELTE kutatói is segítik a koronavírussal kapcsolatos adatok megosztását

2020.04.21.
Az ELTE kutatói is segítik a koronavírussal kapcsolatos adatok megosztását
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen jelentette be, hogy nemzetközi kutatói összefogással - többek között az ELTE Természettudományi Kar fizikusainak közreműködésével - elindul a COVID-19 Data Platform. Az adatbázis létrehozásával a járvány hatékonyabb nyomonkövetését és új kezelések, vakcinák fejlesztését kívánják gyorsítani. 

Április 20-án jelentette be Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, hogy megkezdte működését az európai COVID-19 Data Platform. Beszédében kiemelte, hogy világszerte rengeteg kutatócsoport fáradhatatlanul tanulmányozza az új koronavírust, de a célt csak együttes erővel, országhatárokon és diszciplínákon átnyúló összefogással lehet elérni.

Ezt felismerve az Európai Bizottság, a Európai Bioinformatikai Intézettel (EMBL-EBI) és

vezető európai kutatóhelyekkel, köztük Egyetemünk közreműködésével indította útjára COVID-19 Data Platform-ot. 

Az ELTE részéről a Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéken működő, Csabai István vezette kutatócsoport vesz részt a portál fejlesztésében. A Platform lehetővé teszi az új koronavírussal (SARS-CoV-2) kapcsolatos adatok és elemzések megosztását, ezzel elősegítve a nemzetközi együttműködéseket,

a járvány hatékonyabb nyomonkövetését és új kezelések, vakcinák fejlesztését.

A COVID-19 Data Platform genomikai, proteomikai és mikroszkópos adatok mellett a vírussal kapcsolatos tudományos publikációk gyűjtőhelye is egyben. Az oldal folyamatosan fejlődik majd a jövőben is, hogy minél egyszerűbben tudják a kutatók megosztani és elemezni adataikat.


Az európai COVID-19 adatplatform vizuális ábrázolása. (Spencer Phillips / EMBL-EBI)

Kapcsolódó cikkek