Virtuális 5vös 5km futóverseny

2020.05.15.
Virtuális 5vös 5km futóverseny
Idén a járvány miatt az ELTE Természettudományi Kar hagyományos futóversenye, az 5vös 5 kilométer szervezett formában elmaradt, de a Kar lelkes, sportszerető munkatársai emlékfutás keretében, egyénileg most is teljesítették a távot. Még egy ingyenes mobilapplikáció is készült, hogy bárki, bármikor teljesíteni tudja az 5 kilométeres kört az ELTE Lágymányosi Campusán.

A hagyományokhoz híven május 5-én délután 5 óra 5 perckor,  immár 38. alkalommal rajtolt volna el az 5vös 5 km futóverseny. Sajnos idén nem tudtuk megrendezni az ELTE TTK tradicionális futóversenyét a járványhelyzet miatt, de néhány kollégánk egy erre a célra kifejlesztett mobilapplikáció segítségével, emlékfutás keretében teljesítette az 5 kilométeres távot az ELTE Lágymányosi Campusán.

Az ELTE különleges, Eötvös Lorándról elnevezett futóversenyét 20 évvel ezelőtt rendeztük meg először Dr. Horváth Ákos fizikus, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék docensének kezdeményezésére, amelyet azóta évente kétszer, májusban és szeptemberben is megtartunk. Hagyományosan a tavaszi futóverseny mindig az Eötvös-napi ünnepség része, amelyet május második hetében rendezünk meg.

Az Eötvös-nap a Természettudományi Kar ünnepe, ahol kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatóinkat, valamint kiváló oktatóinkat jutalmazza a dékán. Ilyen volt 2019-ben az Eötvös Nap.

Idén egyedülálló módon az Egyetemről 4 futó gyűlt össze a mindenkori rajt helyszínén, a Lágymányosi Campuson, az északi és a déli épület között. A sportos kollégák a hagyományok előtt tisztelegve - ugyanakkor a kötelező távolságtartást megtartva - egyénileg futották le a szokásos, 5 kilométeres távot. Később Székely Mózes, az MEFS főtitkára is csatlakozott a kihíváshoz.


A fotón: Derényi Zsuzsanna, Derényi Imre, Gede Mátyás, Horváth Ákos.

A nyertes a férfiak mezőnyében Derényi Imre lett, a második helyet Gede Mátyás kapta. Nőknél az abszolút győztes Derényi Zsuzsanna lett. Rajtuk kívül Horváth Ákos és Székely Mózes is részt vett az emlékfutáson, ők is teljesítették az 5 kilométert.

A futást szurkolásával a BEAC több atlétája is segítette, többek között Csere Gáspár maratonista, a Rio de Janeiróban rendezett 2016. évi olimpiai játékok sportolója.


A győztesek a kődobogón kapták meg jutalmukat az ELTE Természettudományi Kar épülete előtt.

5vös 5km applikáció

Gede Mátyás, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa létrehozott egy futóalkalmazást, így bárki tudja teljesíteni a távot a hagyományos útvonalon.

Az alkalmazás segítségével május 13-án Zentai László, az ELTE oktatási rektorhelyettese
és Albert Gáspár térképész, feleségével együtt teljesítette a távot.

Az 5vös5 futóverseny szervezői már gőzerővel dolgoznak a közös, virtuális futás megszervezésén. Addig is arra bíztatunk minden sportszerető hallgatót és kollégát, hogy az alkalmazás segítségével egyénileg teljesítse a hagyományos 5 kilométeres távot.


5vös 5 km mobilapplikáció.

Kapcsolódó cikkek