A hét műtárgya: töviskorona tengericsillag

2022.04.12.
A hét műtárgya: töviskorona tengericsillag
Az ELTE Természetrajzi Múzeum alapításának 20. évfordulója alkalmából hetente bemutatunk egy-egy érdekes múzeumi példányt. A hét műtárgya most a töviskorona tengericsillag. A Biológiai és Paleontológiai kiállításán is megtátható tengericsillag a nevét hosszú, erős tüskékkel borított karjairól kapta, amelyek Krisztus szenvedéstörténetében a tövises gallyakból font koszorúra emlékeztetnek.

Az ELTE Természetrajzi Múzeum Biológiai és Paleontológiai Kiállításának egyik becses régi darabja a töviskorona tengericsillag (Acanthaster planci). Nevét hosszú, erős tüskékkel borított karjairól kapta, amelyek Krisztus szenvedéstörténetében a tövises gallyakból font koszorúra emlékeztetnek.

A töviskorona az indopacifikus térség egészén megtalálható, főként korallzátonyok lakója. Egyike a legnagyobb tengericsillag fajoknak, akár a 35 cm-s átmérőt is elérheti. Karjainak száma változó, 15 és 21 között lehet, tehát a kifejlett állatra annyi más társával ellentétben nem jellemző az ál-ötsugaras szimmetria. Színe sötétlila vagy vörösesbarna, néha világosabb. Az élő állat veszedelmes, mérgező tüskéi a tér minden irányába meredeznek, a preparátumon azonban már ellapult a test, ahogy a testfolyadék nagy része elhagyta az állat testét. Így a karok is lapítottak a tüskékkel egyetemben.

A töviskorona falánk ragadozó, amely kimondottan kőkorall telepek polipjainak fogyasztására specializálódott. A lapos vagy ágas-bogas koralltelepeket képes leginkább kiaknázni, a gömbölyded korallok, mint a különféle agykorallok, nagyobb biztonságban vannak tőle. Minden irányba kinyúló karjai mentén alul vékony, testfolyadékkal töltött csövecskéket, úgynevezett ambulakrális lábakat tud kiölteni, amelyek vége tapadókorong módjára a felülethez rögzül. Szájnyílása a test központi részén, alul található. Táplálkozáskor a koralltelep felületére kifordítja gyomrát és az alatta levő korallpolipokra bocsájtja emésztőnedveit, majd az előemésztett táplálékot felszívja. Nyomát a kőkorall telepen kifehéredő foltok, a puszta mészváz látványa jelzi.

Nagy mérete okán maga is nagyobb állatok tápláléka. Egyes halak mellett a tritonkürt csigák azok, amelyek nem vetik meg ezt a szúrós falatot, amelyet reszelőnyelvükkel aprólékosan feldarabolnak fogyasztás során. A tritonkürt csigák azonban jelentősen visszaszorultak élőhelyükön főként az ember gyűjtőtevékenysége miatt. A töviskorona a predátor-préda egyensúly erős bolygatása miatt számos földrajzi területen túlszaporodott és a korallzátonyok megóvása érdekében helyenként célzottan próbálják állományát visszaszorítani.

A kiállított példány a Margó Tivadar által felvirágoztatott régi gyűjteményben is jelen volt, tehát több mint 120 esztendeje csodálhatják Egyetemünk polgárai.

Az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításainak 20 éves jubileumi rendezvénysorozatára összeállított hét műtárgya sorozat darabjai megtekinthetők a kiállításokon. Különleges hétvégi nyitvatartás: 2022. április 23-án, május 14-én és június 11-én (szombaton) 15 és 19 óra között.

A Hét Műtárgyai sorozatban korábban a Sokolowia buchsii kagylót, a telepes korallt, a Pallasit meteoritot és a Diána-majmot mutattuk be.