A hét műtárgya: cinnabarit

2022.04.19.
A hét műtárgya: cinnabarit
Az ELTE Természetrajzi Múzeum megnyitásának 20. évfordulója alkalmából hetente bemutatunk egy-egy érdekes múzeumi példányt. A hét műtárgya most a higany legfontosabb ércásványa, a cinnabarit, egy ikonikus lelőhelyről, a szlovéniai Idrijából. Az Ásvány- és Kőzettár rendszeres ásványtani kiállításán látható példány maga a kőbe vésett történelem, és egyúttal műtárgyrongálási történettel is szolgál.

A cinnabarit a cinóbervörös festék alapanyaga, meggypiros kristályokat alkot, vagy vörös, tömeges megjelenésű. Higany és kén alkotja, a háromszöges (trigonális) rendszerben kristályosodik, a higany legfontosabb ércásványa. Higanytartalma miatt nagyon nehéz: sűrűsége 8,2 kg/dm3, azaz egy tejesdoboznyi ebből az anyagból 8 kg-nál is többet nyom.

A bemutatott, tenyérnyi példány önmagában nem különösebben szép, egy típusos, vörösesbarna ércdarab, de tömege ennek is majdnem 1,2 kg. Vágott és simára polírozott felületén sérült véset látható.

A higanyércet 1490-ben fedezték fel Idrijánál, és a bányászat megalapozta a város jólétét. A terület 1575-ben Habsburg császári fennhatóság alá került, így véshették a példányba, Pallas Athéné pajzsára a kétfejű sast (Habsburg címerállat), amelyet Mária Anna főhercegnő, Mária Terézia lánya kapott ajándékba.

A példány az ásványgyűjtésnek hódoló, és értékes gyűjteményt felhalmozó Mária Anna főhercegnő gyűjteményével került a mai ELTE Ásványtárába 1781-ben.

A gyűjteményt, királyi rendeletre, az Országgyűlés vásárolta meg az Egyetem számára 25000 aranyforintért.

Az érc lelőhelye, a szlovéniai Idrija, a világ második legnagyobb higanybányája volt, és 2012-ben felkerült az UNESCO világörökségi listára. Egy része élménybányaként látogatható.

Az 1848–49-es szabadságharcot követően valaki – hazafias érzelmektől vezérelve – kikaparta a címerből a Habsburg kétfejű sast, így a kétfejű sas bevésése és „kivésése” is történelemmé vált.

Az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításainak 20 éves jubileumi rendezvénysorozatára összeállított hét műtárgya sorozat darabjai megtekinthetők a kiállításokon. Különleges hétvégi nyitvatartás: 2022. április 23-án, május 14-én és június 11-én (szombaton) 15 és 19 óra között.

A Hét Műtárgyai sorozatban korábban a Sokolowia buchsii kagylót, a telepes korallt, a Pallasit meteoritot, a Diána-majmot és a töviskorona tengericsillagot mutattuk be.