A hét műtárgya: cementréz patkó lenyomat

2022.05.18.
A hét műtárgya: cementréz patkó lenyomat
Az ELTE Természetrajzi Múzeum megnyitásának 20. évfordulója alkalmából hetente bemutatunk egy-egy érdekes múzeumi példányt, ezúttal egy cementréz (termésréz) patkó lenyomat, mely Úrvölgyből, Szlovákia területéről származik.

Mária Terézia legidősebb lánya, Mária Anna gyűjteményéből származik (1781), és az Ásvány- és Kőzettár rendszeres ásványtani kiállításában látható az a „mesterséges” termésréz példány, amely patkó alakot formáz és egy sok évszázados technológia emléke. A bányákba leszivárgó és bányákon átszivárgó, savas bányavizekből a bányász kinyerte a rezet a haszontalanná vált ócskavas darabok segítségével: a galvánelemek működési elvéhez hasonlóan a rézionokban gazdag savas bányavízbe tett vastárgyak lassan feloldódtak, míg az oldat réztartalma termésrézként kicsapódott az oldódó tárgy körül, ez a cementréz. Így születhetett meg egy bányaló patkójának réz lenyomata.

Ezt a pénzt érő technikát már az 1600-as évek elején használták Úrvölgyön (Špania Dolina, Szlovákia), ahol a rézionokat is tartalmazó savas cemnetvízbe vasat helyezve azt termésrézzé „vátoztatták”.

Körülbelül 3 tonna rezet nyertek ki így évente.

Az így létrehozott különböző formájú cementréz tárgyakat szuvenírként árulták, ajándékozták. Az egyik kedvelt forma a lópatkó utáni cementréz volt, de Edward Browne angol orvos, utazó például rézzé változtatott, eredetileg vaskarikákból álló láncot kapott emlékbe Úrvölgyön.

Magát a jelenséget már korábban is megfigyelték, Oláh Miklós például azt írja 1536-ban, hogy „a Szepességben van egy folyócska, melyben gálic van, mely a belevetett vasat színben és anyagban is rézzé változtatja”.

Ezt a megfigyelést alapul véve, több évszázadon keresztül fejlődő technológiát dolgoztak ki. Az1800-as évek legvégén már 3720 méter hosszú ejtőcsatorna rendszerben helyezték el a vaslemezeket rostélyszerűen. Ekkor, ezzel a módszerrel 680 000 köbméter cementvízből 125 tonna rezet állítottak elő a szintén felvidéki Szomolnokon.

Az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításainak 20 éves jubileumi rendezvénysorozatára összeállított hét műtárgya sorozat darabjai megtekinthetők a kiállításokon.
Különleges hétvégi nyitvatartás: 2022. június 11-én (szombaton) 15 és 19 óra között. 
Előtte 13 órától az Év földtani fajait bemutató előadóülésre is mindenkit szeretettel várnak.

A példány megtekinthető az ELTE Természetrajzi Múzeum Biológiai és Paleontológiai Kiállításában.


A Hét Műtárgyai sorozatban korábban egy tízlábú rák maradványát, a csaroitot, a cinnabaritot, a Sokolowia buchsii kagylót, a telepes korallt, a Pallasit meteoritot, a Diána-majmot, egy különleges koponyát és a töviskorona tengericsillagot mutattuk be.