35. Kémia OTDK

35. Kémia OTDK
05/17 - 05/19

2021. május 17. - 2021. május 19.

Online

05/17 - 05/19

2021. május 17. - 2021. május 19.

Online


Idén az ELTE Kémiai Intézet szervezésében kerül megrendezésre 35. OTDK Kémiai és Vegyipari Szekciója. Az egyetemi hallgatóknak és középiskolásoknak szóló tudományos konferencia a kémia szinte minden területét felfedi járványkémiától az acéliparig és a gluténmentes diétáktól az elektrokémiáig. 

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű intézmények anyagi támogatásával 2021 tavaszára meghirdette a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát, amelynek házigazdája idén az ELTE Természettudományi Kara. Dr. Császár Attila elnökségével az ELTE Kémiai Intézet a szekció szakmai lebonyolítója. 

A kétévente megrendezésre kerülő OTDK kémia szekciójára idén 137 hallgató 139 dolgozatot nyújtott be.

Az online megrendezésre kerülő konferencia résztvevői között 10 határon túli hallgató és 1 fő középiskolás résztvevő is van.  A dolgozatok témája felölei a kémia szinte teljes spektrumát, még a COVID19 járvánnyal kapcsolatos kutatásokat is. Ezenkívül a vas- és acéliparral, a gluténmentes diétával, nanorészecskékkel, elektrokémiai rendszerek fejlesztésével, szerves és szervetlen szintézisekkel és gyógyszeripari eljárásokkal foglalkozó előadások is elhangoznak majd idén májusban.

A Roska Tamás Tudományos Előadás keretében Balog Ádám doktorjelölt színesíti az előadók palettáját, aki a kutatói életpályán a graduális képzést követő időszak tudományos eredményeinek bemutatásával népszerűsíti a kutatói életpályát.

A konferencia nagyszerű lehetőség a fiatal, kutatás felé nyitott hallgatóknak, hogy munkájukat bemutassák, megméressék, illetve betekintést kapjanak a magyarországi kutatási irányzatokról. Bízunk benne, hogy a konferencián való részvétel tovább erősíti a kedvet, hogy minél többen válasszák a kutatói pályát.  

A konferencia ingyenes és bárki számára nyitott.

A konferencia megnyitója és eredményhirdetése mindenki számára nyitott online esemény lesz, amelyet a Whova konferenciaközvetítő platform segítségével követhet minden alszekcióban.

A nagyközönség számára 4 tudományos ismeretterjesztő előadás kerül megrendezésre a szekció keretein belül, amelyre várjuk az érdeklődőket, regisztráció nélkül. A kerekasztal beszélgetések keretében továbbá hazai és külföldi kémiai társaságok vezetői beszélnek a 21. századi kémia kihívásairól: Sarkadi Lívia, Gilberte Chambaud, Peter Schreiner, Angela Wilson. Az előadásokat és a kerekasztal beszélgetéseket élőben közvetítjük az ELTE Természettudományi Kar  Youtube csatornáján.

Bíztatjuk a kémia iránt érdeklődő középiskolásokat, hogy minél többen kísérjék figyelemmel a tudományos szekciókat és az azokat kísérő kiemelt ismeretterjesztő előadásokat. 

A konferenciához kapcsolódóan meghirdettük a Kémiás véleményvezér játékunkat kifejezetten középiskolásoknak.


Az online részvétellel kapcsolatos információk.

Ismeretterjesztő előadások.