Sikereink a nyílt tudományokban

2021.01.12.
Sikereink a nyílt tudományokban
Az ELTE Természettudományi Kar önálló, belső Open Access pályázata által a Kar a pályázat indulása óta összesen közel 36 millió Ft-ot, 2020-ban mintegy 15 millió forintot fordított open access publikációkra.

A Természettudományi Kar elkötelezett az Open Access publikálási módszerek irányában, ezért "Read and Publish" típusú szerződéseket köt a kiadókkal. Ezenkívül pályázatot hirdet elfogadott tudományos publikációk „open access” díjának megtérítésére is olyan publikációs esetében, amelyekre nem vonatkoznak a megkötött "Read and Publish" szerződések.

Mit jelent a Read and Publish?
Read&Publish típusú szerződés elősegíti a nyílt hozzáférésű tudományra való költségsemleges átállást azáltal, hogy a tagintézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők minden további APC költség nélkül jelentethetnek meg open access cikkeket a megállapodásban szereplő folyóiratokban. Az ELTE kutatói a publikációs díjak (APC) alól való mentesség mellett továbbra is hozzáférnek a felsorolt kiadók teljes folyóiratcsomagjához. A Read & Publish modell lehetővé teszi, hogy az ELTE levelező szerzőinek cikkei a megjelenés pillanatától szabadon hozzáférhetők legyenek, minden további közvetlen költség nélkül.
Az ELTE Read and Publish szerződései és a folyóiratlisták.

Az ELTE Természettudományi Karának kutatói 2020. januártól novemberig 139 db publikációt jelntettek meg ingyenesen az Egyetem általl biztosított Read and Publish szerződéseknek köszönhetően.

   Biológiai Intézet  Földrajz- és Földtudományi Intézet  Fizikai Intézet Kémiai Intézet Matematikai Intézet Összesen
  45 31 13 27 23 139
Q1-es lapban megjelent cikkek száma 36 18 9 14 15 92
Q2-es lapban megjelent cikkek száma 5 11 4 11 4 35
Q3-es lapban megjelent cikkek száma 4 1 0 2 1 8
Q4-es lapban megjelent cikkek száma 0 0 0 0 3 3
WoS Imp.fakt. 0 1 0 0 0 1

A lehetőség 2021-ben is fent áll a Természettudományi Kar kutatói számára, hogy ingyenesen, mindenféle plusz költség és megjelenési díj nélkül publikáljanak az Egyetemmel Read and Publish szerződésben álló kiadókkal. A kiadók listáját itt tallája.

A Kar saját, belső Open Access pályázata

A Kari Open Access pályázaton indulása óta összesen 57 db cikk részesült támogatásban, 36 000 000.- Ft értékben. A nyertesek a kiadó által elfogadott cikkel pályáztak. Esetükben a Kar átvállalta a publikációs költségeket, amely átlagosan 500 ezer és 1 millió forint között mozgott. 

2020-ban összesen 21 db cikk nyert támogatást, mintegy 15 000 000.- Forint értékben.

A nyertesek listáját itt találja.

A pályázat beadásának feltétele a cikk hivatalos, végleges elfogadásáról szóló kiadói értesítés. A pályázatok elbírálását Dr. Túri László tudományos dékánhelyettes szervezi. Az Open Access díj odaítéléséről a tudományos dékánhelyettes javaslatára a dékán dönt.

Új év, új pályázati felület

2021-ben is folytatódik az Open Access pályázat, mintegy 9 000 000.- Ft keretösszeggel. A pályázat iránt magas az érdeklődés a Karon, ezért egy átláthatóbb beadási felületet hoztak létre a pályázatok benyújtására. A pályázatokat folyamatosan be lehet nyújtani, a bírálat minden második hónap végén esedékes.

Az Open Access pályázat megváltozott feltételeiről itt olvashat.