A hét műtárgya: óriáskagyló

2022.05.23.
A hét műtárgya: óriáskagyló
Az ELTE Természetrajzi Múzeum megnyitásának 20. évfordulója alkalmából hetente bemutatunk egy-egy érdekes múzeumi példányt, ezúttal egy óriáskagylót a Biológiai és Paleontológiai gyűjteményből.

Az óriáskagyló (Tridacna), amely az indo-pacifikus térség meleg tengereinek korallzátonyain él, méretének köszönhetően a „legek” közé tartozik, mivel teknője az egy méteres nagyságot is elérheti. Életmódja is eltér a kagylók körében általánostól: az utóbbiak többsége ugyanis a kopoltyúk segítségével a vízben lebegő szerves anyagot szűri ki. Jóval kevesebb közülük megeszi az üledéket és az abban lévő szerves anyagot hasznosítja, még kevesebb pedig ragadozóként kisebb lényekkel táplálkozik. A kagylók néhány csoportja azonban a törzsfejlődés során más életmódra tért át. Egy részük baktériumoknak ad otthont és kiszakadva a fotoszintézisre alapuló táplálékláncból a tengerekben fakadó források vizében oldott anyagokra alapuló kemoszintetizáló közösségek részét képezi. 

Az óriáskagyló néhány más társával együtt a belső szerveit körülvevő köpenyben algáknak ad otthont.

Ezek megóvják az ibolyántúli sugárzás káros hatásaitól és fotoszintézis útján tápanyagokat hoznak létre. A felnőtt óriáskagyló táplálékának túlnyomó részét vagy annak egészét belőlük nyeri, és csak kis hányadát a vízben lebegő szerves anyag kiszűréséből.

Az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításainak 20 éves jubileumi rendezvénysorozatára összeállított hét műtárgya sorozat darabjai megtekinthetők a kiállításokon.
Különleges hétvégi nyitvatartás: 2022. június 11-én (szombaton) 15 és 19 óra között. 
Előtte 13 órától az Év földtani fajait bemutató előadóülésre is mindenkit szeretettel várunk.

A 9 centiméteres példány megtekinthető az ELTE Természetrajzi Múzeum Biológiai és Paleontológiai Kiállításában.


A Hét Műtárgyai sorozatban korábban egy cementréz patkó lenyomatotegy tízlábú rák maradványát, a csaroitot, a cinnabaritot, a Sokolowia buchsii kagylót, a telepes korallt, a Pallasit meteoritot, a Diána-majmot, egy különleges koponyát és a töviskorona tengericsillagot mutattuk be.