Tudományos előadások az OTDK-n

2021.05.11.
Tudományos előadások az OTDK-n
Idén az ELTE Kémiai Intézet szervezésében kerül megrendezésre 35. OTDK Kémiai és Vegyipari Szekciója 2021. május 17-19. között online. Az egyetemi hallgatóknak és középiskolásoknak szóló tudományos konferencia a kémia szinte minden területét felfedi.

A 2021 tavaszára meghirdeetett 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia házigazdája idén az ELTE Természettudományi Kara. A kétévente megrendezésre kerülő OTDK kémia szekciójára idén 137 hallgató 139 dolgozatot nyújtott be.

Az online megrendezésre kerülő konferencia résztvevői között 10 határon túli hallgató és 1 fő középiskolás résztvevő is van.  A dolgozatok témája felölei a kémia szinte teljes spektrumát, még a COVID19 járvánnyal kapcsolatos kutatásokat is. Ezenkívül a vas- és acéliparral, a gluténmentes diétával, nanorészecskékkel, elektrokémiai rendszerek fejlesztésével, szerves és szervetlen szintézisekkel és gyógyszeripari eljárásokkal foglalkozó előadások is elhangoznak majd idén májusban.

A konferencia megnyitója és eredményhirdetése mindenki számára nyitott online esemény lesz, amelyet a Whova konferenciaközvetítő platform segítségével követhet minden alszekcióban. Az online részvétellel kapcsolatos információk. A híreket percről percre követheti a Facebook eseménynél.

Megnyitó május 17-én 8 órakor

Tudományos előadások

A nagyközönség számára 4 tudományos ismeretterjesztő előadás kerül megrendezésre a szekció keretein belül, amelyre várjuk az érdeklődőket, regisztráció nélkül. A kerekasztal beszélgetések keretében továbbá hazai és külföldi kémiai társaságok vezetői beszélnek a 21. századi kémia kihívásairól: Sarkadi Lívia, Gilberte Chambaud, Peter Schreiner, Angela Wilson. Az előadásokat és a kerekasztal beszélgetéseket élőben közvetítjük az ELTE Természettudományi Kar  Youtube csatornáján. 

Pódiumbeszélgetés Peter Schreiner-rel (május 17. 13 óra)

Peter Schreiner (Justus-Liebig-Universität, Gießen), a német kémiai társaság elnöke (Gesellschaft Deutscher Chemiker, GDCh) osztja meg gondolatait a 35. Kémia OTDK közönségével, online pódiumbeszélgetés keretében. A beszélgetés nyelve angol.

A beszélgetés szerkesztett változata a Magyar Kémikusok Lapja hasábjain jelenik meg 2021 nyarán, magyar nyelven.


Pódiumbeszélgetés Angela Wilson-nal (május 17. 18 óra)

Angela Wilson (Michigan State University), az amerikai kémiai társaság kijelölt elnöke (American Chemical Society, ACS) osztja meg gondolatait a 35. Kémia OTDK közönségével, online pódiumbeszélgetés keretében. A beszélgetés nyelve angol.

A beszélgetés szerkesztett változata a Magyar Kémikusok Lapja hasábjain jelenik meg 2021 nyarán, magyar nyelven.


Pódiumbeszélgetés Gilberte Chambaud-val (május 18. 13 óra)

Gilberte Chambaud (Université Paris-Est Marne-La-Vallée), a francia kémiai társaság elnöke (Société Chimique de France, SCF) osztja meg gondolatait a 35. Kémia OTDK közönségével, online pódiumbeszélgetés keretében. A beszélgetés nyelve angol.

A beszélgetés szerkesztett változata a Magyar Kémikusok Lapja hasábjain jelenik meg 2021 nyarán, magyar nyelven.


Pódiumbeszélgetés Simonné Dr. Sarkadi Liviával (május 18. 18 óra)

Simonné Dr. Sarkadi Livia (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem), a Magyar Kémikusok Egyesületének (MKE) elnöke osztja meg gondolatait a 35. Kémia OTDK közönségével, online pódiumbeszélgetés keretében.

A beszélgetés szerkesztett változata a Magyar Kémikusok Lapja hasábjain jelenik meg 2021 nyarán.


A Roska Tamás Tudományos Előadás (május 19. 15:30)

A Roska Tamás Tudományos Előadás keretében Balog Ádám doktorjelölt színesíti az előadók palettáját, aki a kutatói életpályán a graduális képzést követő időszak tudományos eredményeinek bemutatásával népszerűsíti a kutatói életpályát.


Eredményhirdetés (május 19. 16:30)

A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémiai és Vegyipari Szekciójának díjkiosztó ülése és ünnepélyes zárása, online formában.