Nobel-napok | 2022

Nobel-napok | 2022
10/03 - 10/05

2022. október 03. 16:00 - 2022. október 05. 17:00

Youtube / eltettkbudapest

10/03 - 10/05

2022. október 03. 16:00 - 2022. október 05. 17:00

Youtube / eltettkbudapest


A Nobel-díj a tudományos eredmények legkiemelkedőbb elismerése. Az ELTE TTK kutatói október 3-án, 4-én és 5-én délutánonként beszámoltak az idén Nobel-díjat érő tudományos eredményekről a Science Podcast különkiadásában. 

A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította. Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg kilencmillió svéd koronát – kiérdemli.

Élettani és orvostudományi Nobel-díj magyarázó

Idén az élettani és orvosi területen Svante Pääbo svéd genetikus Nobel-díjat kapott az evolúciós genetika területén elért eredményeiért! A Science Podcast különkiadásában Varga Máté, a ELTE TTK Biológiai Intézet Genetikai Tanszék kutatójával beszélget Papp Eszter a Nobel-díjat érő tudományos eredmény jelentőségéről.


Fizikai Nobel-díj magyarázó

Merülj el velünk a kvantummechanika világában és tudj meg többet az idei fizikai Nobel-díjat érő eredményekről! Kis-Tóth Ágnes, Papp Eszter és Solymos Adrián fizikusok a Science Podcast mai különkiadásában elmagyarázzák, milyen felfedezésért kapott ma Nobel-díjat Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger!


Kémiai Nobel-díj 2022 | magyarázó

Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal és K. Barry Sharpless kapta 2022-ben a kémiai Nobel-díjat a molekulaépítéssel kapcsolatos munkájukért! A kutatók a klikk-kémia és a bioortogonális kémia terén elért úttörő kutatásaikkal érdemelték ki a legrangosabb tudományos elismerést, eredményeik új gyógyszerfejlesztési módszerekhez vezettek! Novák Zoltán és Mező Gábor, az ELTE Szerves Kémia Tanszék kutatói elmagyarázzák a kutatás lényegét! 


Facebook esemény