Elindult az ELTE TTK tudománynépszerűsítő Podcast sorozata

2021.02.19.
Elindult az ELTE TTK tudománynépszerűsítő Podcast sorozata
A természettudományok népszerűsítése érdekében az ELTE Természettudományi Karának kutatói és hallgatói közössége Podcast sorozatot indított, amely hetente új tartalommal jelentkezik csütörtök esténként.

A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast. A hordozható zenelejátszók egyre szélesebb körű elterjedésével a podcastok követése népszerű napjainkban.

Hallgassa meg minden podcast adásunkat:   Youtube  Spotify  Apple podcast  Google podcast  Anchor

A „Podcast” szó az iPod és a broadcast szavak összeolvadásából keletkezett, a „podcasting” kifejezés az ilyen jellegű műsorok készítését, illetve hallgatóként, nézőként való fogyasztását takarja. Azonban a podcasting technológia használatának nem feltétele egy iPod vagy bármilyen specifikus hordozható zenelejátszó megléte. 

Az ELTE Természettudományi Karának hallgatói és oktatói közössége azért indított a fiatalok körében népszerű podcast csatornát, hogy a természettudományok szerteágazó területeit hitelesen és egyszerűen tudja megismertetni az érdeklődőkkel. Minden adásban más-más meghívott vendég beszél az aktuális és népszerű természettudományos felfedezésekről és eseményekről.

Az podcast sorozat minden héten csütörtökön 19 órakor jelentkezik élő chat-tel.

A hallgatóság a podcast csatornán első kézből értesülhet a természettudományos innovációkról az ország legkiválóbb kutatóinak tolmácsolásában. 

Podcast csatornánk már az ingyenesen is használható zene-streamelő oldalon,
Spotify-on is elérhető, ELTE TTK néven.

 

Mentorrendszer, hallgatói élet, kollégiumok - 1. rész

Az első podcast adás 2021. február 11-én indult, amelyet teljes egészében a felvételinek szenteltek a készítők. Az ELTE Természettettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke és tisztségviselői beszéltek a továbbtanulásról, a felvételi követelményekről, a mentorrendszerről és saját tapasztalataikról, amelyet elsőéves egyetemistaként szereztek. Az ELTE TTK Youtube csatornáján és a hivatalos Facebook oldalon párhuzamosan stream-elt adás alatt élő chat felületet biztosítunk a nézőknek, hogy az érdeklődők feltehessék kérdéseiket, amelyekre azonnnal választ is kapnak. Az első részben Jeges Viktor, Ádám Rozália és Barcza Bónis beszélgetett az első éves egyetemistákra váró feladatokról és élményekről.

Az első adás visszanézhető a Youtube-on és a visszahallgatható a Spotify-on is!


Perseverance, rádióteleszkópok, űrkutatás, csillagászat - 2. rész

A podcast második részében az űrtudományé és a csillagászaté volt a főszerep. Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal és Szabó Zsófia Marianna csillagásszal beszélgetett Papp Eszter fizikus doktorandusz a Nők a tudományban világnap alkalmából. Szabó Zsófia Marianna beszámolt kutatásának sikereiről, hiszen ötlete nyomán Európa legjobb rádiótávcsövei március 11-én méréseket végeznek a tőlünk 450 fényév távolságra lévő kettős csillagrendszeren, hogy pontosabb képet alkossanak a Naphoz hasonló csillagok kialakulásáról. 

Az adásban ezen kívül szó volt a 2021. február 18-án landoló Perseverance marsjáróval kapcsolatos tudományos újdonságokról és a Mars felszínével és összetételével kapcsolatos legújabb vizsgálatokról is. A második adás is elérhető a Spotify alkalmazásban is.


Etna, földrengések, holdprogram, Marskutatás - 3. rész

Mi okozza az Etna sorozatos kitöréseit? Mikor tört ki a Kárpát medence legfiatalabb vulkánja? Miért azon a helyszínen szállt le a marsjáró, ahol landolt? Mire jók a kísérleti kőzettani kutatások? Volt-e földrengés a Marson vagy a Holdon? Miért idéznek elő mesterségesen létrehozott földrengéseket? Mire jó az, hogy tudjuk mi van 2000 km-re a Föld belsejében? A fenti kérdéseken kívül szó esik a holdkutatás eredményeiről, az Apollo-program hosszú távú kihatásáról is az ELTE TTK podcast 3. részében, amelyben Dr. Harangi Szabolcs geológus és Dr. Timár Gábor geofizikus, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének kutatói segítenek abban, hogy teljes képet kapjunk legújabb földtudományi kutatásokról.


Szintetikus kémia, molekulamodellezés, elméleti kémia, kutatói élet - 4. rész

Hogyan lehet létező kémiai reakciókat hatékonyabbá tenni vagy eddig tiltott kémiai reakciókat elméleti módszerekkel kivitelezni? Mit csinál egy kutató munkaidejében? Mennyit keresnek a vegyészek? Hogyan segít a TDK kutatóvá válni? Mi a feltétele annak, hogy a hallgatók csatlakozzanak egy kutatócsoporthoz? Mi van az akadémiai életen túl? Pontosan milyen állásajánlatokat kapnak a végzett vegyészek? Milyen nehézségekkel kerül szembe egy fiatal kutató? Mi a kutatói pálya előnye és hátránya? Mennyire összeegyeztethető a kutatói pálya a családi élettel?

Az ELTE TTK Podcast sorozatának 4. részében Dr. Tolnai Gergely szerves kémikus és Dr. Szidarovszky Tamás elméleti kémikus beszél a fiatal kutatók lehetőségeiről az ELTE TTK Kémiai Intézetben.

Riporter: Basa Bettina, kémia szakos hallgató


A Bulinegyedtől az energiaszegénységen át a COVID-ig, földrajzos szemmel – 5. rész

Olyan komplex problémák és kihívások korában élünk, amelyek nem szűkíthetők le pusztán természeti vagy pusztán társadalmi tényezőkre. Az elmúlt évek-évtizedek számos eseménye bizonyította, hogy sok esetben nincsenek tisztán természeti okok és társadalmi következmények, sem pedig fordítva; társadalmi okok és természeti következmények.

Ezek „szétszálazása” (és még inkább, kezelése) tehát holisztikus szemléletmódot kíván, a földrajz ereje pedig éppen abban rejlik, hogy hidat képez a természet- és társadalomtudományok között. A beszélgetésben ezért azt a fő kérdéskört járjuk körül, hogy miért fontos a földrajzi tudás napjaink problémáinak felismerésében és megoldásában.

Azt is igyekszünk továbbá megmutatni, hogy az ELTE TTK földrajz képzésén már hallgatóként is lehetőség nyílik ezek kutatására – legyen szó akár a fővárosi Bulinegyed társadalmi konfliktusairól, az energiaszegénység kérdésköréről vagy a koronavírus-járvány területi különbségeiről.

Vendégeink: Dr. Berki Márton, az ELTE Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék adjunktusa, Vajdovich Noémi és Tuza Benedek hallgatók.


Mit csinál az agykutató? | Agykutatás hete 2021 - 6. rész

Mi az Agykutatás hete? Mivel telnek az agykutatók napjai? Hogyan kell elképzelni egy agykutatással foglalkozó labort?

Az ELTE TTK podcast sorozatának 6. részében a Biológiai Intézet munkatársai bemutatják kutatási témáikat, az agykutatást segítő modern technikai újításokat, választ adnak arra, hogy milyen agyi eredetű betegségek megoldásán dolgozik az idegtudomány. Vendégeink az ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszékről: Varró Petra, Ignácz Attila, Oláh Szilvia

Agykutatás Hete eseményei


Kvantumkémia, spektroszkópia, molekulafizika, család és tudomány - 7. rész

  • Mi a kémia, teljes periódusos rendszert lefedő, alapvető elmélete?
  • Szükség van-e a relativitáselméletre az autó beindításához?
  • Hogyan gyúrjuk össze a kvantummechanikát, a relativitáselmélet és az elektrodinamikát, hogy abból a molekuláris anyag egy gyakorlatban jól használható leírását nyerjük? És mire lesz jó mindez?
  • Hogyan lesz egy gondolatból kérdés, kérdésből pályázat, pályázatból projekt?
  • Hogyan telnek egy nemzetközi kutatócsoport hétköznapjai az ELTE-n?
  • Scholarship & motherhood - a 30-asok nagy kihívása

Vendégünk: Dr. Mátyus Edit kvantumkémikus, az ELTE Kémiai Intézet Fizikai Kémia Tanszék adjunktusa, a Molekuláris Kvantumdinamika kutatócsoport vezetője. Beszélgetőtársa Prajczer Petra, kémia-angol szakos tanárjelölt.


Klímaváltozás, meteorológia | TTK-ról a képernyőre | Allaga Tamás és Simon Gergő - 8. rész

Hogyan készül az időjárás előrejelzés? Hogyan lesz valaki meteorológus? Ha fejlődtek a meteorológiai előrejelzések, akkor miért van szó valószínűségekről és bizonytalanságról egy prognózisban? Ebben az epizódban választ kaphattok ezekre a kérdésekre, illetve megtudhatjátok hogyan telik a napja egy meteorológusnak. Szót ejtünk a klímaváltozásról és a légszennyezettségről is.

Az ELTE TTK Podcast 7. részében Allaga Tamás és Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat és RTL Klub meteorológusai és Varga-Balogh Adrienn meteorológus doktorandusz vettek részt.


Jégkorszakok | Doktorandusz-élet | Női vezetők - 9. rész

Jégkorszakok & jégkorszak-közök – Doktorandusz-élet – Női tapasztalatok az egyetemi karrierépítésről. Beszélgetés Dr. Horváth Erzsébettel és Csonka Diánával az ELTE TTK Podcast sorozatának 9. részében.  Beszélgetőtársuk Vajdovich Noémi földrajz szakos hallgató.

Hogyan kerül mamutcsontváz Magyarország területére? Miként vizsgálható az éghajlatváltozás hosszú időtávlatokra visszatekintve? Hogyan zajlik az élet doktoranduszként? Milyen szerepet játszanak a nők az ELTE TTK kutatásaiban és közéletében? A klíma nemcsak térben, hanem időben is folyamatosan változik. Az elmúlt 2,5 millió év változásait az ELTE Természetföldrajzi Tanszékén működő Löszkutató csoport tagjaiként, Dr. Horváth Erzsébet (egyetemi docens) és Csonka Diána (doktorandusz hallgató) közösen, lösz-paleotalaj sorozatok segítségével tanulmányozzák. A beszélgetés során megválaszolják nektek, hogy milyen különleges módszerekkel vizsgálódnak, miért hasznosak kutatásaik, eddig milyen nemzetközi sikereket értek el velük, illetve közös munkáiknak kik a további résztvevői.

Párbeszédükből fény derül arra, hogy honnan ismerik egymást és milyen szerepet játszanak az ELTE közéletében. Megosztják veletek tapasztalataikat arról, hogyan tudják összeegyeztetni magánéletüket az egyetemivel, valamint megtudhatjátok, hogyan váltak "ELTE-s" nőként sokak által ismert és elismert kutatóvá és közéleti személyekké.


Mesélnek a csontok | Antropológia | Ősi betegségek | Ásatási kalandok - 10. rész

Nem is gondolnád, mennyi mindent elárulnak rólad a csontjaid! Mi mindent állapítanak meg a kutatók csupán az emberi fogak vizsgálatából? Milyen nyomokat hagynak a csontokon az egyes betegségek, például a lepra? Miről árulkodnak az évszázadokkal ezelőtt élt emberek csontjai? Milyen betegségeik voltak, hogyan éltek és ebből milyen tanulság vonható le napjainkban? Szó esik még népességtörténetről, a torzított koponyákról és az őskori tömegsírokról is. Pillantsatok be az ELTE Embertani Tanszék munkájába. Tarts velünk és tudd meg, mit csinál egy antropológus!

Vendégeink: Szeniczey Tamás, aki a Kárpát-medence különböző régészeti korszakaiból származó népességét kutatja populációtörténeti és paleoepidemiológiai szempontból. Beszélgetőtársa Kiss Krisztián biológus doktorandusz.