Elindult az ELTE TTK tudománynépszerűsítő Podcast sorozata

2021.02.19.
Elindult az ELTE TTK tudománynépszerűsítő Podcast sorozata
A természettudományok népszerűsítése érdekében az ELTE Természettudományi Karának kutatói és hallgatói közössége Podcast sorozatot indított, amely hetente új tartalommal jelentkezik csütörtök esténként.

A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast. A hordozható zenelejátszók egyre szélesebb körű elterjedésével a podcastok követése népszerű napjainkban.

A „Podcast” szó az iPod és a broadcast szavak összeolvadásából keletkezett, a „podcasting” kifejezés az ilyen jellegű műsorok készítését, illetve hallgatóként, nézőként való fogyasztását takarja. Azonban a podcasting technológia használatának nem feltétele egy iPod vagy bármilyen specifikus hordozható zenelejátszó megléte. 

Az ELTE Természettudományi Karának hallgatói és oktatói közössége azért indított a fiatalok körében népszerű podcast csatornát, hogy a természettudományok szerteágazó területeit hitelesen és egyszerűen tudja megismertetni az érdeklődőkkel. Minden adásban más-más meghívott vendég beszél az aktuális és népszerű természettudományos felfedezésekről és eseményekről. A hallgatóság a podcast csatornán első kézből értesülhet a természettudományos innovációkról az ország legkiválóbb kutatóinak tolmácsolásában. Az podcast sorozat minden héten csütörtökön 19 órakor jelentkezik élőben.

Podcast csatornánk már az ingyenesen is használható zene-streamelő oldalon,
Spotify-on is elérhető, ELTE TTK néven.

 

Az első podcast adás 2021. február 11-én indult, amelyet teljes egészében a felvételinek szenteltek a készítők. Az ELTE Természettettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke és tisztségviselői beszéltek a továbbtanulásról, a felvételi követelményekről, a mentorrendszerről és saját tapasztalataikról, amelyet elsőéves egyetemistaként szereztek. Az ELTE TTK Youtube csatornáján és a hivatalos Facebook oldalon párhuzamosan stream-elt adás alatt élő chat felületet biztosítunk a nézőknek, hogy az érdeklődők feltehessék kérdéseiket, amelyekre azonnnal választ is kapnak. Az első részben Jeges Viktor, Ádám Rozália és Barcza Bónis beszélgetett az első éves egyetemistákra váró feladatokról és élményekről.

Az első adás visszanézhető a Youtube-on és a visszahallgatható a Spotify-on is!

A podcast második részében az űrtudományé és a csillagászaté volt a főszerep. Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal és Szabó Zsófia Marianna csillagásszal beszélgetett Papp Eszter fizikus doktorandusz a Nők a tudományban világnap alkalmából. Szabó Zsófia Marianna beszámolt kutatásának sikereiről, hiszen ötlete nyomán Európa legjobb rádiótávcsövei március 11-én méréseket végeznek a tőlünk 450 fényév távolságra lévő kettős csillagrendszeren, hogy pontosabb képet alkossanak a Naphoz hasonló csillagok kialakulásáról. 

Az adásban ezen kívül szó volt a 2021. február 18-án landoló Perseverance marsjáróval kapcsolatos tudományos újdonságokról és a Mars felszínével és összetételével kapcsolatos legújabb vizsgálatokról is. A második adás is elérhető a Spotify alkalmazásban is.

Hallgassa podcast sorozatunkat Apple podcast, Google podcast és Spotify alkalmazásokban is.