Agykutatás hete

Agykutatás hete
03/16 - 03/21

2021. március 16. - 2021. március 21.

Online

03/16 - 03/21

2021. március 16. - 2021. március 21.

Online


Az Agykutatás hete alkalmából immáron 12. alkalommal rendezünk országszerte tudománynépszerűsítő programokat, amelyeken az emberi agy működésébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A rendezvénysorozat programjaival Budapest mellett Szegeden, Pécsett és Debrecenben várják az érdeklődőket a kutatók március 16. és 21. között.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán kívül az agykutatáshoz kapcsolódó programot rendez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó intézetek: a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a Természettudományi Kutatóintézet, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont is. Ezenkívül a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karának kutatói is részt vesznek az online megrendezésre kerülő eseményen.

A kutatók évről évre más érdekes, agykutatással kapcsolatos témakörrel készülnek a különböző helyszíneken. Idén a kutatók például bemutatják az agykutatást segítő modern technikai újításokat, választ adnak arra, hogy milyen agyi eredetű betegségek megoldásán dolgozik az orvostudomány,

mi a kapcsolat az agyhullámok és a zeneszerzés között, milyen védekező válaszreakciókat ad az agy, vagy hogy hogyan kell elképzelni egy agykutatással foglalkozó labort.

Az aktuális tematika mellett minden évben állandó programokkal is várják a látogatókat. Ilyen többek között a Viselkedéstudományok játszóháza, az Agyunk képekben - képek az agy szerkezetéről és működéséről -, a viselkedés idegtudományi hátterét bemutató előadás-sorozat, vagy a Fejezetek az agykutatás történetéből című program.

Az ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszékről Varró Petra, Ignácz Attila és Oláh Szilvia
az ELTE TTK podcast sorozatában az Agykutatás hetéről beszélnek.

PROGRAMOK