Tanárképzés

Tanárképzés

Tanárképzés
Az ELTE Természettudományi Kara 2013-tól osztatlan tanárszakokat hirdet. A közismereti tanárképzésben mesterfokozat és tanári szakképzettség osztatlan, kétszakos képzésben szerezhető, amelynek három formája a 4 + 1, a 4,5 + 1 és az 5 + 1 éves tanárképzés. A plusz egy év a szakmai gyakorlatot jelenti. A 10 féléves (4+1) képzésben általános iskolai, a 11 féléves (4,5+1) képzésben vegyes (általános és középiskolai), a 12 féléves (5+1) képzésben középiskolai tanári szakképzettséget lehet szerezni.

Az osztatlan tanárképzés mind a három képzési formában egy 6 féléves közös képzési szakasszal kezdődik. A harmadik évben kell a hallgatónak döntést hoznia arról, milyen (általános iskolai, középiskolai vagy vegyes) végzettséget kíván szerezni. A közismereti tanárképzés kizárólag kétszakos formában végezhető. A hallgatók tanulmányi ügyintézése − a beiratkozástól a záróvizsgázásig − a hallgató alapkarán történik. A hallgatók alapkar szerinti besorolása az alábbi:

Természettudományi Kar az alapkara az alábbi szakpáros hallgatóknak:
két természettudományi szak
bölcsész szak (nem nyelvszak) − természettudományi szak
informatikai szak – természettudományi szak (kivéve matematika)

Bölcsészettudományi Kar az alapkara az alábbi szakpáros hallgatóknak:
két bölcsész szak
bölcsész nyelvszak (beleértve a magyart is) − természettudományi szak

Informatikai Kar az alapkara az alábbi szakpáros hallgatóknak:
informatikai szak – összes bölcsész szak
matematika szak – informatika szak

A Tanulmányi Osztály honlapjára most a 4+1 képzés úgynevezett átfedés mentes tantervi hálói kerültek fel. Az átfedés mentesség azt jelenti, hogy a hálóban szereplő mindegyik tanegységet teljesíteni kell. Ez a tantervi háló a természettudományi szak - bölcsész/nyelvszak szakpáros hallgatókra vonatkozik. A tantervi hálókon kisebb változtatások még lehetségesek, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni! A két természettudományi szakpáros hallgatóknál a természettudományos képzés sajátossága miatt előfordul, hogy mindegyik szak tantervi hálója tartalmaz ugyan olyan, vagy hasonló tematikájú tárgyat (ilyen lehet például a matematika). Természetesen ilyen esetben nem kell kétszer (mind a két szakon) elvégezni az adott tárgyat. A szakpáros tantervi hálók összeállítása folyamatban van, hamarosan felkerülnek a Tanulmányi Osztály honlapjára.